DISTRIBUIȚI

    Între 10 și 13 mai curent, Mihail BÎRSAN, vicepreședintele raionului a fost în județul Alba Iulia din România, pentru un schimb de experiență, în cadrul atelierului de lucru „Coordonarea politicilor de prevenire și combatere a traficului de ființe umane la nivel local”. Împreună cu alte 10 persoane delegate din țară, el a reprezentat Comisia Teritorială în Combaterea Traficului de Ființe umane, fiind președintele acesteia.

          Printre participanți au fost reprezentanții Prefecturii, Consiliului, Primăriei, Inspectoratului de Poliție, Asistenței Sociale a județului Alba, Arhiepiscopiei naționale, dar și delegați moldoveni ai Comitetului Național pentru Combaterea Traficului de Ființe Umane din R. Moldova și ai Misiunii OSCE în Moldova.

          Pe lângă schimbul de experiență privind activitățile, campaniile sau proiectele inițiate întru prevenirea traficului de ființe umane, bunele practici, modul de evoluție a măsurilor de prevenire, participanții au avut în program identificarea modalităților de reintegrare socială a victimelor și studii de caz. Deplasarea a culminat cu vizite la Centrul pentru Consiliere și sprijin pentru părinți și copii „Sfânta Maria”, Centrul de Primire în regim de urgență „Pinocchio” din Alba Iulia. Una dintre cele mai discutate probleme în cadrul atelierului a fost descentralizarea centrelor de plasament. În Moldova, ele deja au fost descentralizate, soluționarea problemelor lor ținând de autoritățile locale. În România, majoritatea centrelor sunt susținute de biserica ortodoxă. „Spre exemplu, am fost în vizită la Centrul „Sfânta Maria”, care are ca scop oferirea unui serviciu social specializat și care se află pe teritoriul unei mănăstiri. Acolo sunt plasați copii cu probleme de dezvoltare și dificultăți de integrare în familie, dar și părinți din familii numeroase care necesită…

continuarea o veți citi în numărul 21 al ziarului din săptămâna aceasta

Foto: din arhiva personală