Scânteie ce îndeamnă inima spre iertare

Scânteie ce îndeamnă inima spre iertare

69
DISTRIBUIȚI

Sfintele Paști – cea mai importantă sărbătoare a creștinilor ortodoxși am așteptat-o cu mare nerăbdare. Nu numai de aceea că se întorc acasă cei dragi de peste tot, ne punem o haină nouă, servim bucate delicioase pregătite pentru această sfântă și măreață sărbătoare.
Gustând din Pasca sfințită, ciocnind ouă roșii, în fiecare dintre noi se aprinde o scânteie ce ne îndeamnă inima spre iertare. Suferința și moartea Mântuitorului, Învierea, mântuirea noastră – toate acestea le simțim în noaptea Învierii. Fiecare aprinde o lumânare și ar dori ca ea să ardă veșnic. Această lumânare o păstrm tot anul pentru a o avea la îndemână și a o putea aprinde în caz de pericol, boli etc.
Unul dintre cele mai profunde, frumoase și înălțătoare obiceiuri sunt – Deniile. Magia Deniilor ne dă speranța că localitatea în care trăim va fi apărată de spiritele rele. Tinerii aprind ruguri în jurul localității, dar și în perimetrul ei.
Mă bucură mult faptul că la slujba de Sfintele Paști participă întreg satul, sunt foarte mulți copii. Slujba de la miezul nopții nu se uită niciodată. Spre dimineață începe sfințirea bucatelor pregătite cu iscusință de gospodine. Numai după ce au gustat din cele sfinte, toată familia trece la celelalte feluri de mâncare, urându-și unul altuia binețe și anunțând: „Hristos a Înviat!”
Tatiana GĂLEANU, satul Rădoia