Sunt deja 31de ani, de când sfârșitul lunii august, încununat cu cele mai de preț , sărbători naționale, unește într-o horă toată suflarea neamului, care poartă cu demnitate în suflet dorul acestui meleag, îngemănat cu libertatea, independența și suveranitatea. Și în acest an această palmă de pământ, ce a trecut prin foc și prin și prin sabie, acest leagăn, presărat cu doine și balade, înmiresmat cu struguri de gutui, îmbrățișat de brațele copiilor și ale părinților, această vatră mănoasă, dezmierdată destoinic Republica Moldova și-a sărbătorit ziua sa de naștere, 31 de ani de la declararea Independenței.
Maria Țurcanu
Sărbătoarea Națională „Ziua Independenței” a fost marcată în raionul Sângerei cu mult respect pentru valorile naționale. În dimineața zilei de astăzi, îmbrăcați minunat în port național, purtând drapelul țării, combatanți ai conflictului armat de pe Nistru, funcționari publici, delegații de primari din raion, funcționari ai Consiliului raional, vice președintele Iulian Erimei, președintele Grigore Corcodel, șeful-adjunct al Oficiului Teritorial Bălți al Cancelariei de Stat, Cristian Cainarian, deputatul Parlamentului R. Moldova, Gheorghe Ichim, însoțiți de delegațiile din raion, au depus florile recunoștinței la complexul „ Pietate, din orașul Sângerei, aducând omagiu celor care au căzut pe câmpul de luptă în conflictul trans- nistrean.
În ritmurile fanfarei Casei raionale de Cultură parada a înfrumusețat strada centrală a orașului Sângerei îndreptându-se spre scuarul Casei de Cultură „ Nicolae Iorga,” împodobită de sărbătoare fiind și această instituție, unde s-a desfășurat manifestarea teatralizată dedicată Independenței Republicii Moldova, moderată de soții Valeriu și Anastasia Rusu, Secția raională de Cultură. Imediat, președintele raionului le vorbea celor prezenți că la 27 august întreaga Moldova consemnează una dintre cele mai semnificative sărbători naționale, eveniment pentru care au militat pe parcursul vieții lor personalități de vază ai neamului nostru. „ Este Ziua Independenței, obținută prin dorința comună, prin mult zbucium și unire atunci când a trebuit să ne decidem soarta de mai departe.
Data de 27 august- Ziua Independenței Republicii Moldova a devenit un eveniment important pentru lucitorii țării noastre și un bun prilej pentru a ne aminti de unde am pornit, cum am evoluat, ce am obținut și ce nu am reușit în perioada respectivă. Responsabilitatea făuririi unui stat modern și puternic, valorificarea tezaurului cultural- lingvistic al poporului nostru, educația tinerei generații în spiritul patriotismului și respectul pentru valorile plaiului sunt doar câteva sarcini importante de realizat de către autorități și cetățenii țării noastre.
Proclamarea R. Moldova este un imperativ al timpului, o parte componentă a proceselor europene de democratizare, de afirmare a libertății, independenței și unității naționale.
Transmitem respectul nostru tuturor semnatarilor Declarației de Independență, precum și celor care au luptat ulterior pentru integritatea Republicii Moldova.
Îmi exprim recunoștința față de toți acei care au stat la originea dezvoltării Republicii Moldova ca stat de drept și au făcut față provocărilor timpului, manifestând fidelitate și credință la apărarea valorilor supreme ale Republicii Moldova – suveranitatea, independența și integritatea teritorială a țării. Pentru a pune în practică aceste valori avem nevoie de stabilitate și liniște. Sper, că cetățenii și instituțiile care veghează asupra ordinii constituționale nu vor permite ca Moldova să fie întoarsă din drumul său spre Uniunea Europeană.
Exprim încrederea că vor trece milenii, vor veni multe generații noi, dar lumina acestei sărbători va dăinui în timp și va servi drept călăuză spre realizări și izbânzi.”
Atmosfera de sărbătoare plutește astăzi în aer, îi cuprinde pe toți, nu am văzut nici o privire indiferentă.
Un mesaj de felicitare a venit în fața celor prezenți la manifestare, șeful-interimar al Inspectoratului Raional de Poliție, Mihai Banaru.
Iurie Cirimpei, din orașul Sângerei a menționat pentru ziarul „ Ecoul nostru” „ O sărbătoare de aven gura în istoria noastră adevărată pe care timpul, oricât de galopantă și amețitoare i-ar fi trecerea, sperăm cu tărie să nu le elimine vreodată din memoria sa. Astăzi mai trăim un timp al reîmprospătării energiilor, al regândirii unui proiect politic pe potriva aspirațiilor generațiilor care au fost, sunt și care vor veni să refacă unitatea națională. Pe o perioadă vuietul mulțimilor s-a domolit, însă nu și idealurile românimii din Basarabia.”
Gheorghe Ichim, deputat în Parlamentul Republicii Moldova: „Au trecut 31 de ani de la Declarația de independență. E un prilej de a ne împrospăta memoria, de a cinsti acea lume minunată care s-a ridicat în apărarea drepturilor noastre sfinte la limbă, tricolor, alfabet, identitate, de a cinsti patrioții din toate localitățile raionului și ale Moldovei, care au mobilizat oamenii și i-au încurajat. Oricât ar încerca urmașii lui Stalin, Smirnov, Lavrov, Putin să tulbure mințile fraților noștri, R. Moldova se reîntoarce la rădăcinile ei seculare sau așa cum scrie în Declarația de independență, „ În spațiul istoric și etnic ale devenirii sale naționale.”
În cadrul festivității președintele raionului a înmânat veteranilor conflictului armat, Diplome de Excelență, șefa Secției Administrativ-Militară, Olga Trofimov, a dat citire Decretului Președintei Republicii Moldova și a înmânat unui număr mare de veterani, medalia de comemorare ` 30 de ani de luptă pentru integritatea și independența Republicii Moldova.” Mihai Banaru a înmânat veteranilor Inspectoratului raional de Poliție, Diplome de Onoare din partea Inspectoratului General de Poliție.
Pe fundal de cântece și dansuri au fost comemorați eroii căzuți la Nistru.
În suita manifestării teatralizate s-a înscris de minune spectacolul dedicat Zilei Independenței, susținut de artiștii autohtoni care, a adunat împătimiții de frumos. Publicul a savurat programul cultural-artistic regizat cu mult profesionalism de șeful Secției cultură Valeriu Rusu. Au fascinat publicul talentații artiști: Vasile Cojocaru, Larisa Ostap-Bucur, Larisa Clipca, Victor Crihan, Dina Moraru, Gabriela Hîrbu, Bogdan Hîrbu, Elena Lazăr, Victoria Tutunaru, Sergiu Petrov,artiștii instrumentiști și, desigur, orchestra dirijată de maestrul Anatolie Vițu, artist emerit al poporului.
Aplauze frenetice au cules ieșirile inegalabililor dansatori ai ansamblului „Brâulețul”, din Cubolta.