Mai mulți seniori din orașul Sângerei și membrii Grupului 60+ , dar și ai Organizației Obștești „Dezdna”au participat la finele săptămânii trecute la un sondaj privind îmbunătățirea vieții lor prin implicare activă. Inclusiv ei au fost parte activă la cercetarea de identificare a soluțiilor prielnice unei vieți mai active și au găsit împreună căi în dezvoltarea unei comunități prietenoase vârstnicilor. Provocarea dată a venit către ei din partea Organizației HelpAge Moldova.
Prin esența sa Sângerei, fie urbă or raion, sunt și așa o comunitate axată pe activități și sprijin persoanelor în etate și adoptă condiții potrivite pentru viața activă a locuitorilor la vârsta înaintată. Aceasta se vede inclusiv și prin activitatea Grupului 60 +, ghidat de Nadejda Sneginschi. Membrii grupului sunt activi pentru alți seniori, dar sunt implicați pentru ei și pentru viața activă care și-o propun. În activitatea lor colaborează cu alte centre și asociații. HelpAge Moldova, organizație pentru apărarea drepturilor persoanelor în etate, îi fac și mai activi, mai atractivi pentru noi persoane, prin implicare reușesc să se ocrotească de tristețe și singurătate. Potrivit reprezentanților HelpAge, „am selectat organizații din societatea civilă de la Dumneavoastră, atât din raionul Sângerei, cât și din raionul învecinat Telenești drept parteneri locali de implementare în cadrul proiectului Îmbunătățirea participării sociale a persoanelor în etate din Moldova privind dezvoltarea comunităților pilot prietenoase vârstnicilor”, finanțat de Guvernul Federal Germania (BMZ)”.
Potrivit lui Vasile Doga, membru activ al Grupului 60 + , „am participat la acest studiu care are scopul a defini care sunt competențele existente ale grupurilor de inițiativă, ale asociaților sau autorităților locale privind incluziunea de vârstă. Prin activități de mobilizare, de participare la procesul decizional, în multe alte inițiative și activități. Noi, membrii Grupului 60 + avem multe inițiative și implicări în lucruri necesare pentru comunitatea noastră ,care o transformăm pas cu pas în una prietenoasă vârstnicilor”.
Implicată în implementarea acestui proiect este și Organizația Obștească„ Dezdna”. Președinta Natalia Filarovschi, dar și membrii activi ca Olga Moldovanu, asistentă socială, au evidențiat lipsa unui spațiu pentru persoanele în etate. Să fie un centru, unde să se întrunească, să promoveze activități, să se regăsească prin implicare. În timpul completării chestionarelor , dar și a dialogului ulterior, au existat multe propuneri , cu care se vor adresa inclusiv autorității publice locale, pentru luarea în calcul a propunerii lor de soluționare a problemei date. În aripa Centrului de plasare temporară a persoanelor în etate și cu dezabilități „Agape” este un spațiu liber, neutilizat.
Este prevăzut ca „în cadrul proiectului se va echipa un spațiu pentru realizarea activităților de participare socială și conform necesităților prioritare. Se vor adopta anumite condiții din comunitate care să fie potrivite pentru viața activă a locuitorilor la vârsta înaintată. Organizația își propune reducerea sărăciei și discriminării la vârsta înaintată.