Recent, administrația raionului și specialiștii Secției Construcții au avut o întrevedere cu Patrick TREACY, Michael TAYLOR și Constantin ELISEI, reprezentanții companiei Roughton International Ltd, care a fost desemnată pentru a oferi Servicii de Consultanță în Managementul Proiectului de Reabilitare a Drumurilor Locale în Republica Moldova. Tot în cadrul proiectului, au fost identificate 3 raioane pilot, (Sângerei, Strășeni și Cahul) pentru consolidarea instituțională și dezvoltarea capacității privind gestionarea rețelei de drumuri locale.
Inițial, vicepreședintele raionului Ivan CEBOTARI a adus mulțumiri pentru posibilitatea oferită raionului Sângerei de a fi raion pilot în cadrul proiectului, cât și pentru suportul informativ – analitic acordat. În cadrul discuțiilor au fost abordate subiecte precum: întreținerea și reparația drumurilor, unde a fost și dată explicația acestor două noțiuni de către specialiștii Secției Construcții; experiența altor state la acest subiect, aici planificîndu-se o vizită de studiu și problema înregistrării hărților de hotare, experții accentuând că la chestiunea dată este necesară conlucrarea cu Guvernul.
În viziunea partenerilor externi, persoanele din teritoriu, cunosc cel mai bine necesitățile societății, de aceea ei sunt capabili să gestioneze corect activele, care variază în dependență de rețea și gradul de complexitate și că pentru inițierea oricărei proceduri, este foarte important angajamentul factorilor de decizie. S-a remarcat existența unor metodologii și instrumente disponibile, care ar putea ajuta în gestionarea rețelelor rutiere, mai detaliat prezentîndu-se aplicația pentru măsurarea planeintății, elaborată de Banca Mondială, ce poate fi gratis accesată și descărcată în smartphone.
Întrunirea dintre parteneri s-a încheiat cu o vizită în teritoriu, pentru ca baza teoretică ce a fost supusă discuției să fie completată cu elementele practice. Obiectivul principal al companiei „Roughton International Ltd”, este de a oferi asistență în planificarea dezvoltării rețelei de drumuri, de a aduce claritate în conceptele ce țin de rețeaua de drum, cum ar fi investigarea stării, valorii ei, securitatea condițiilor de întreținere rutieră cât și de a influența consolidarea capacităților și formării profesionale a specialiștilor din domeniu.
Concluzionăm că dialogul dintre parteneri, este un imbold pentru o colaborare de succes cu rezultate benefice pentru societate.