DISTRIBUIȚI

Ion Costișanu întâmpinat de colegii de lucru la finele maratonului de 3 zile.

Salon reparat.

La Centrul temporar pentru refugiați de la Sărătenii Vechi au fost, de curând, reparate 3 saloane din donații acumulate la inițiativa unui ineștean stabilit de mulți ani în Anglia. Îl cheamă Ion Costișanu, are 35 de ani și lucrează, la renumita companie Rolls-Royce, Solihull, care produce automobile de lux și turbine de avion. El a reușit din proprie initiativă să acumuleze fonduri pentru a ajuta refugiații ucraineni adăpostiți în Republica Moldova. De la părinții săi a aflat că refugiații nu au unde se mai adăposti și mulți dintre ei sunt cazați la familii. Ion a acceptat propunerea conducerii raionului Telenești pentru a contribui la îmbunătățirea condițiilor la Centrul de Plasament temporar din Sărătenii Vechi care se află într-un un azil pentru persoane în etate și singuratice. În urma maratonul desfășurat și a donațiilor făcute de mai mulți englezi și conaționalii de ai noștri au reușit să acumuleze suma totală de 7780 de lire sterline. La moment, lucrările de reparație au fost finisate. În perioada următoare urmează completatoarea încăperilor cu mobilierul necesar.

Despre faptul cum a realizat maratonul tânărul a vorbit într-un interviu acordat postului de radio BBC:
”În noaptea de 24 februarie, satul meu natal a fost trezit de sunetul bombardamentelor rusești asupra Ucrainei vecine. Câteva ore mai târziu,R. Moldova a fost copleșită de un număr imens de refugiați. În acest moment, țara se luptă să facă față fluxului de refugiați aflați în dificultate. Majoritatea centrelor au fost deja umplute, totodată mulți localnici găzduiesc refugiați în casele lor.
O familie pe care părinții mei au ajutat-o recent este a Annei, în vârstă de 34 de ani, cu copiii ei de 8 și 11 ani, care au mers peste 200 km pentru a ajunge la granița cu Republica Moldova. Nu-mi pot imagina să merg la temperaturi de până la -7C, în frică, confuzie și incertitudine cu privire la ceea ce ar putea rezerva viitorul. Ei spun că nu vor să meargă mai departe în Europa pentru a putea fi mai aproape de soțul și tatăl lor care au rămas în urmă să lupte în război. Cea mai apropiată trecere a frontierei cu Ucraina este la 135 km distanță. Întâmplător, aceasta este distanța foarte asemănătoare cu naveta mea zilnică. Astfel am parcurs pe jos distanța din Bristol, până la Rolls-Royce, Solihull, unde lucrez care este de 134 km, ceea ce înseamnă aproximativ trei maratoane în trei zile pentru a strânge fonduri. Aceste fonduri sunt folosite la renovarea unei clădiri din Moldova pentru a găzdui refugiații ucraineni”.

Continuarea citiți în n.26 din 17 iunie 2022