Sărbătorea Marii Uniri și Ziua Națională a României a fost sărbătorită la Sângerei pe o dimensiune de largă amploare și profund spirit românesc. Evenimentul a fost deosebit și unic în toată Republica Moldova. A fost o acțiune istorică care a încins atmosfera Zilei de 1 decembrie 1918. Acest adevăr a fost cinstit și onorat prin organizarea evenimentului cu: genericul „Suntem români și punctum”. Prin acest eveniment, a fost onorat momentul când putem spune liber că gândim românește, vorbim românește, că putem spune lucrurilor pe nume: „Pe noi ne-au mințit la școală că-mi ești dușman, nu frate bun”. În acest spirit al adevărului s-a desfășurat sărbătorea Marii Uniri la Sângerei. Cu fețe frumoase și așteptate prezente, precum Consulul României în mun. Bălți, Petrișor Dumitrescu, Antonie episcopul Mitropoliei Basarabiei din munc. Bălți, însoțit de un sobor, de preoți Petru Hadîrcă , băștinașul nostru, directorul Teatrului Național „Mihai Eminescu” și remarcabilă personalitate în cultura spațiului românesc și cea teatrală. Alături de ei au fost prezente și multe delegații ale Administrațiilor Publice Locale și din instituțiile școlare însoțite de directorii lor.
Marșul Unirii cu Tricolorul de dimensiuni imense 25x 9 m s-a produs pe toată distanța străzii Independenței. Delegația oficială din municipiul Bălți formată din susținători ai Marii Uniri, dar și din alte raionale ale Nordului R. Moldova au avut parte de o largă și caldă primire.
Primăriei Sângerei, cât și Secției raionale de Cultură le-a revenit un rol însemnat în organizarea unei astfel de activități monumentale a spiritului românesc al românilor din partea aceasta a Prutului, Basarabia.
„Și am venit, să te salut, fratele meu de peste Prut”- aceasta a fost esența mesajelor expuse a invitaților de onoare , cât și mesajele patriotice ale colectivelor folclorice, prin suportul generos al Guvernului României.”
Continuarea citiți în n.50 din 10 decembrie 2021