S-a cerut restabilirea în funcție a vicepreședintelui Cebotari

    S-a cerut restabilirea în funcție a vicepreședintelui Cebotari

45
DISTRIBUIȚI

În data de 25 iulie, curent consilierii raionali au fost din nou rechemați într-o ședință extraordinară. Convocarea ședinței s-a făcut din necesitatea de  examinare și executare a  Hotărârii Instanței  Judecătorești Bălți de restabilire în  funcție  a vicepreședintelui raionului  Ion Cebotari. Prin a doua chestiune inclusă în ordinea de zi s-a cerut de la aleșii raionali  o majoritate de voturi pentru delegarea unor atribuții vicepreședintelui raionului Iulian Erimei.

 În total a fost aprobată ordinea de zi, stabilită din 6 chestiuni luate drept bază. Ședința a fost monitorizată de consilierul socialist Vasile Luca. Nu au fost acceptată nici de data aceasta propunerea  consilierului Valeriu Badrajan  de a fi  respectat dreptul fiecărui consilier de a conduce ședința, în ordine alfabetică, să nu se facă abuz în acest sens. Ca și celelalte ședințe precedente, actuala a fost transformată într-un bâlci, predominat de interese și învinuiri reciproce și abuzuri ale puterii votului. Consilierii socialiști, șoriști, peledemiști fac puterea  votului majoritar,( 17 ) în Consiliul raional.

 Ce face Consiliul raional în cazul când este obligat să respecte executarea hotărârii judecătoriei  Bălți cu titlul executoriu  de restabilire în funcție a vicepreședintelui Ion Cebotari. Reîncadrarea imediată, cum cere instanța, în serviciul a funcționarului în cauză a urmat  a fi  luată drept obligatorie. Inclusiv restituirea prejudiciului material. Consilierul  Victor Guțu a insistat  pe îndeplinirea judecătoriei  Bălți și pe restabilirea în funcție a vicepreședintelui, cât și ceilalți susținători ai  acestui punct de vedere.

   Văzând insistența  consilierilor PAS și susținătorii săi, consilierul Vasile Luca i-a rugat să mai tacă, învinuindu-i că ei sunt „vinovați de bărdacul” care persistă în Consiliul raional Sângerei, de când  dețin puterea în acest mandat. Consilierul Ion Galus a venit cu părerea sa  domnul Cebotari nu ar trebui de restabilit în funcție, până nu sunt parcurse toate etapele în instanțele de judecată, inclusiv recursul la Curtea de Apel:„Problema în Consiliul raional vine de la setea Dvs. domnul Cazacu și toți ceilalți de a prelua conducerea  în Consiliul raional. L-ați demis pe Corcodel, președintele raionului, n-ați preluat puterea. Ați preluat puterea asupra lui Cebotari. Noi ne-am conformat deciziei Cancelariei de Stat, punctul II și III din decizia în privința lui Cebotari, prin care  acesta a fost retras din funcția de președinte interimar. Domnul în cauză a mers in instanța de judecată. Acuma ce vedem. Curtea de Apel   doar poate să-l demită. După ce vom avea o hotărâre definitivă a Curții de Apel, noi nu putem decide și  vom deține dreptul de a ataca titlul executoriu timp de trei zile”,  a prezentat informația sa în privința  chestiunii date  și părerea  Ion Galus.

 Hotărârea judecătoriei Bălți va fi  executată după ce va expira termenul de apel, lucru care i-a revoltat pe  consilierii din opoziție, minoritari în Consiliu.

  Reieșind din faptul că  în Republica Moldova se judecă un caz sau altul din punct de vedere politic și juridic, după lege, problema  lui Ion Cebotari a rămas deschisă. „Noi n-am  parcurs toate procedurile”, și-au apărat punctul de vedere consilierii majorității  Au pus punctul pe i consilierii care dețin majoritatea.

 „Procedați și astăzi  ca și în ședința din decembrie când ați votat scoaterea din funcție a domului Cebotari  cu 16 voturi, ”  s-a indignat de ilegalități consilierul Valeriu Badrajan.

Continuare citiți în ziarul Ecoul nostru