DISTRIBUIȚI

    Recent, într-o vizită de lucru la Sângerei s-a aflat Ruxanda GLAVAN, ministra sănătății, reprezentanta guvernului în teritoriu. La întrunire au participat conducerea raionului, primari, consilieri, conducători ai serviciilor descentralizate și desconcentrate în teritoriu, lucrători ai instituțiilor medicale.

      Reprezentanta guvernului a trecut în revistă succesele, realizările și încercările înfăptuite de actualul Guvern de la instituire, menționând că unul din obiectivele principale ale acestuia este promovarea de noi legi benefice și implementarea lor cu succes în viață, având ca țel salarii și pensii decente și achitate la timp.

Un alt pas realizat a fost reforma sistemului de pensii. După cum a menționat Ruxanda GLAVAN: „Reforma sistemului a fost o necesitate stringentă, deoarece, dacă nu se înfăptuia, peste 2 ani ar fi falimentat. Conştientizăm faptul că numai creşterea economică stabilă în toate ramurile economiei naţionale este precondiţia obligatorie a realizării politicii sociale benefice. Un ajutor indispensabil în realizarea tuturor obiectivelor propuse sunt investițiile partenerilor străini în economia republicii noastre.” De asemenea, ministra a remarcat că sistemul nostru de sănătate este departe de a fi unul ideal, există o sumedenie de probleme care s-au acumulat de-a lungul anilor și e nevoie stringentă de schimbări. În pofida dificultăților, în sistemul sănătății s-au înfăptuit schimbări majore.

Una dintre realizări este ameliorarea politicii în domeniul medicamentului: preț și accesibilitate, găsind pârghia de influiență în acest domeniu. În 2016, s-a reușit de a înfăptui o reducere cu 40 la sută din prețul a 160 de denumiri comerciale de medicamente de strictă necesitate. În următorii ani se planifică ca toți bolnavii să aibă acces la medicamente mai ieftine și calitative. De asemenea, se pune accentul pe planificarea efectivă în sistem și dirijarea corectă a surselor libere pentru procurarea mai multor medicamente și echipamente.

Cea mai mare valoare a sistemului sănătății, ca și a oricărui alt sistem, sunt resursele umane. La acest capitol, ministra sănătății a spus: „Un lucru important, în anul precedent a fost aprobarea noului regulament de salarizare, bazat pe performanțele profesionale ale medicilor. Astfel, și salariile tinerilor specialiști au fost…

continuarea o veți citi în numărul 14 al ziarului din săptămâna aceasta

Foto: Victor BACIU