Referendumul este cea mai importantă instituție a democrației

Referendumul este cea mai importantă instituție a democrației

10
DISTRIBUIȚI

 Aceasta este una dintre principalele modalități de participare publică la luarea deciziilor care sunt importante pentru stat, cât și pentru fiecare cetățean în parte.

Intenția președintei, Maia Sandu de a organiza un referendum cu privire la aderarea țării noastre la marea familie europeană a stârnit diferite reacții.  Unii salută ideea,  iar alții nu…

Grigore Manole, profesor de istorie și educație pentru societate, LT „Olimp”: „Chiar de la începuturile Mișcării noastre pentru renașterea națională ca popor, anii 1990 ai secolului trecut în simțire și în cuget m-am găsit român, am fost și sunt până în prezent  un unionist convins, beneficiind împreună cu toată familia mea de cetățenie română. De-a lungul activității mele, indiferent de postura în care mă aflam, am promovat nu prin vorbe, dar fapte idealul reîntregirii neamului nostru românesc.  Bineînțeles, am fost și sunt adept al integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Și cea mai ușoară cale ar fi prin Unirea cu Patria-Mamă România. Însă actualmente lucrul acesta e imposibil de făcut. Suntem supuși de mai mult timp atacului unui război hibrid pe mai multe direcții. Mai ales acuma când Doamna Președintă a venit cu inițiativa desfășurării unui Referendum concomitent cu alegerile Președintelui. Spațiul informațional e bulversat de o avalanșă de păreri, idei, care mai argumentate, care mai puțin argumentate. Bineînțeles că cele mai periculoase și năstrușnice sunt venite din exterior, de la anumiți emisari ai Kremlinului, care nicidecum nu vor să ne lase în vrerea noastră, să ne hotărâm noi singuri destinul. Încă în Declarația de Independență, noi ne-am proclamat valorile și principiile democratice ca prioritate. Noi, venim din Europa, suntem în Europa și vom fi membri ai Uniunii Europene!

Deoarece aici e: Pacea, Securitatea, Prosperitatea, Bunăstarea, Lumina…

Dincolo unde ne cheamă și mulți emisari din interior, care se întrec în alergări după consultații la „curmușca” de la Kremlin, este: Războiul; Instabilitate; Sărăcia; Întunericul; Dictatura ;Hoția.

Datoria noastră ca cetățeni maturizați politic e să ieșim cu toții în Ziua respectivă, să ne exercităm dreptul la Vot, alegând Președintele pe care ni-l dorim, în care avem cea mai mare încredere.

Și dacă tot în acea zi va fi să ne pronunțăm pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, să nu ezităm nici pentru o clipă, să măsurăm de șapte ori și odată să tăiem, adică am procedat înțelept și am ales opțiunea „pentru” și am scăpat odată și pentru Totdeauna de mofturile și capriciile „Fratelui mai Mare”.

Avantajele numai cel care nu vrea nu le observă și cel care e orb, ori se preface, nu le vede. Numai împreună, fiind uniți vom învinge!”

 

Nicolae Malanciuc,  Președintele Biroului Permanent al Consiliului veteranilor de război a Inspectoratului de Politie Sângerei:

 „Parcursul de  integrare europeană în beneficiul viitorului Moldovei și al întregii teritoriale, este unica modalitate de menținere a statalității Republicii Moldova. Obiectivul integrării europene este prioritar pentru Republica Moldova. Voința societății de aderare la comunitatea europeană este prima cerință de înscriere în cadrul european.  

Populația este oarecum indecisă. Depinde cum vor acționa partidele pro-europene, dacă se vor solidariza în jurul ideii de integrare europeană și dacă vor găsi o cale de colaborare cu autoritățile locale. Forțele politice de stângă, cum ar fi socialiștii și cele afiliate lui Șor, au demonstrat nu numai o dată  loialitate Rusiei. Trebuie să forțăm negocierile cu UE, deoarece dacă vor veni fonduri de preaderare pentru dezvoltare, atunci populația va simți și mai mult beneficiile integrării”