Recensământul populației și locuințelor 2024

Recensământul populației și locuințelor 2024

24
DISTRIBUIȚI

Începând cu 8 aprilie și până la 7 iulie curent, în R. Moldova se va desfășura recensământul populației și locuințelor 2024. În perioada desfășurării recensământului, fiecare cetățean al R. Moldova este obligat de lege să răspundă la mai multe întrebări despre locuință, etnie, sex, religie, activitatea în câmpul muncii, dificultăți fizice sau studii, în conformitate cu Hotărârea Guvernului cu privire la organizarea și efectuarea recensământului.

Recensământul populației și locuințelor (RPL) este cel mai mare și cel mai complex exercițiu organizat la nivel național, prin care statul intră în gospodăria fiecărui om și colectează date în scopul numărării populației, dar și date despre gospodăriile și locuințele cetățenilor. 

Potrivit Tatianei Locoman, șefa Secției de Statistică Sângerei al Centrului Regional Statistică Nord: „Secția Statistică este instituția care este împuternicită să se ocupe de organizarea, elaborarea și efectuarea RPL-ului, conform legii emise de Parlament. 

RPL 2024 din R. Moldova se va încadra în runda mondială 2020, care este deschisă pentru perioada anilor 2015-2024, după recomandările Organizației Națiunilor Unite (ONU) privind efectuarea cel puțin a unui RPL timp de zece ani.

„Rundele mondiale ale recensămintelor se organizează pentru comparabilitatea datelor la nivel internațional o dată la 10 ani. Ultima rundă mondială este 2020, iar perioada indicată pentru țări în efectuarea recensămintelor naționale este recomandată a fi între anii 2015-2024 inclusiv. Deci, anul 2024 este ultimul an în care R. Moldova poate efectua recensământul pentru a se include în runda mondială 2020”, se arată pe site-ul BNS. 

Conform BNS, prin intermediul unui RPL, statul își propune să colecteze informații de interes public despre populația rezidentă și locuințe, cu scopul elaborării politicilor privind dezvoltarea umană, pentru cercetare științifică și dezvoltarea mediului de afaceri. Totodată, prin intermediul acestui exercițiu, statul va dispune de statistici oficiale naționale privind numărul și distribuția teritorială, structura demografică și caracteristicile socio-economice, gospodăriile casnice, locuințele, condițiile de locuit ale populației și clădirile în care se situează locuințele cetățenilor. 

Colectarea datelor se efectuează prin intermediul reprezentanților SCRN – recenzori. Aceștia sunt aleși în urma instruirii specializate și testărilor conforme. Recenzorii nu pot falsifica datele personale și nu au acces la ele după momentul introducerii acestora în sistem. Aceștia sunt angajați prin contract, semnând pentru păstrarea confidențialității datelor colectate.” 

Conform BNS, recenzorii vor purta echipamente cu logoul recensământului și legitimații autorizate, pe care le vor prezenta obligatoriu cetățenilor recenzați.