Recean, despre demilitarizarea Transnistriei: „Rusia și-a asumat angajamentul, trebuie să ne asigurăm...

Recean, despre demilitarizarea Transnistriei: „Rusia și-a asumat angajamentul, trebuie să ne asigurăm că-l respectă”

10
DISTRIBUIȚI

Federația Rusă și-a asumat în repetate rânduri angajamentul că își retrage munițiile și soldații din stânga Nistrului, autoritățile urmează să insiste ca Rusia să-și îndeplinească acest angajament. O declarație în acest sens a fost făcută de premierul Dorin Recean, după vizita sa în raionul Fălești, fiind solicitat să precizeze cum vede demilitarizarea acestei enclave.

Premierul a precizat că de la începutul războiului din Ucraina au existat mai multe scenarii de destabilizare a situației din Republica Moldova, dar instituțile noastre sunt pregătite să facă față unor astfel de provocări

„Am trecut printr-o perioadă destul de volatilă în toamnă și instituțiile statului au făcut față. Avem deja o experiență destul de solidă, ne-am consolidat capacitățile și suntem pregătiți pentru diferite scenarii care vizează securitatea RM. Obiectivul nostru este să asigurăm pacea și stabilitatea, inclusiv în raport cu zona din stânga Nistrului. RM optează pentru soluționarea pașnică a conflictului transnistrean și noi trebuie să ne aliniem obiectivele în ceea ce privește securitatea, pacea și stabilitatea din regiune”, a spus premierul.

Întrebat cum vede demilitarizarea acestei regiuni, premierul a reiterat că Chișinăul s-a antrenat într-un proces care presupune soluționarea exclusiv pe cale pașnică a diferendului transnistrean. „Asta înseamnă că Rusia trebuie să-și evacueaze armamentul și soldații din stânga Nistrului, aflați ilegal pe teritoriul RM. Federația Rusă și-a asumat aceste angajamente de nenumărate ori și trebuie să ne asigurăm că chiar își îndeplinește aceste promisiuni”, a spus premierul.