Rabia este o maladie acută, întotdeauna mortală pentru om și animale ,care este transmisă omului prim mușcătura animalelor bolnave sau purtătoare de virus. Virusul rabiei se păstrează și se înmulțește foarte bine în sistemul nervos a organismului uman și animal.
Toate vietățile cu sânge cald sunt receptive la rabie. În natură există rezervorul sălbatic (vulpi,lupi,șoarici, șobolani, iepuri ș.a.) și rezervorul domestic (pisici, câini,bovine, porcine).
Se transmite rabia în mod obișnuit prin mușcătura animalelor bolnave, salivarea plăgilor deschise în procesul de sacrificare, autopsie, de scoatere a pielii de pe animale bolnave. După pătrundere în organism virusul se înmulțește și se propagă pe calea nervilor periferici, după care se localizează în creier. Îmbolnăvirea de rabie depinde de numărul, localizarea și profunzimea mușcăturilor, cât și de doza de viruși introduși în organism.
Perioada de incubație la rabie ( de la momentul mușcăturii, salivării și până la apariția semnelor de boală) are un diapazon de la 7- 10 zile până la un an și mai mult. Debutul bolii se începe lent cu dureri în locul mușcăturii și febră , slăbiciuni, dureri de cap, insomnie, halucinație, frică de lumină, apă și mișcări de aer, apoi se amplifică insuficiența respiratorie și cardiacă ce duce la decesul bolnavului la a 3-6 zi de boală.
La animale cele mai caracteristice simptome sunt schimbări de comportare, eliminarea salivei, agresivitate, paralizie. Posibil ca aceste simptome să fie lipsă, de aceia toate mușcăturile și înțepăturile pricinuite de orice animal vor fi obligatoriu spălate cu o cantitate mare de apă curgătoare, săpun și prelucrarea locului mușcăturii cu tinctură de iod, apoi se va apela la ajutorul instituțiilor medicale.
Situația epizo otologică nefavorabilă este condiționată de creșterea excesivă a numărului vulpilor. În așa condiții se cere efectuarea activităților de diminuare a numărului vulpilor prin împușcarea lor controlată. O măsură profilactică prezintă și imunizarea orală (cu hrană) contra rabiei.
Autoritățile publice locale sunt datoare să realizeze măsuri de diminuare a numărului de câini și pisici fără stăpân. Cât privește populația este necesar ca fiecare deținător de câini, pisici să asigure vaccinarea lor anuală contra rabiei, să respecte regulile de întreținere a animalelor.
Populația trebuie să se abțină de la prinsul vulpilor, dihorilor, jderilor și jupirea lor. Persoanele agresate de orice categorie de animale, trebuie să se adreseze obligatoriu după asistență medicală ce include și un tratament profilactic.
Rețineți !!! Turbarea poate fi preîntâmpinată prin vaccinare gratuită, iar efectul ei depinde de termenul de adresare după ajutorul medical. Fiecare zi trecută după mușcătură din partea unui animal necunoscut sau cunoscut contaminat contează direct la starea de sănătate.
Medic epidemiolog CSP Orhei