Populația raionului Sângerei permanent este familiarizată de către specialiștii STSA Sângerei prin diferite surse: întâlniri cu deținătorii de animale, distribuirea pliantelor, materialelor infomative la instituțiilor preuniversitare și lăcașurilor culturale din cele 70 de localități din teritoriul raionului în care sunt comunicate metodele de protejare și contracarare a rabiei și anume: animalele de companie de vaccinat antirabic, animalele domestice nu trebuie să hoinărească ci de ținut la legătoare.
În cazul când ați fost mușcat de un animal, trebuie de curățit și spălat rana cu săpun și imediat persoana trebuie să se adreseze la medicul de familie și de informat medicul veterinar. Dacă observați că un animal se comportă neobișnuit –imediat informați medicul veterinar de sector. În ultimul timp a crescut considerabil efectivul de vulpi. Proporțional sa majoratnumărul focarelor înregistrate de rabie. În cazul dat sunt mai multe cauze obiective, una din ele ar fi că vânătorii noștrii mai puține vulpi au împușcat în perioada data, iar o altă cauză a multiplelor focare de rabie este legată de însuși deținătorii de animale, care în unele localități – ca: Ciuciueni , Vladimirouca, Prepelița lăsau fără supraveghere animalele pe timp de noapte, care deseori erau atacate de vulpi – principalul rezervuar a virusului de rabie.
Perioada pic pentru raionul Sângerei în ce privise numărul de focare înregistrate au fost anii 2012-2016. În total perioada 2000-2021 au fost înregistrate 38 cazuri de rabie la diferite specii de animale domestice-bovine, porcine, câini, pisici, cât și la animalele din fauna sălbatică dihori, bursuci, vulpi etc. În toate cazurile cadavrele se nimiceau prin ardere. În toate cazurile APL participa activ la lichidarea focarelor de rabie. Anul 2021 este favorabil, cazuri de rabie nu au fost înregistrate.
Continuarea citiți în n.42 din 15 octombrie 2021