DISTRIBUIȚI
Interviu cu Ludmila Gherman, șefa Direcției pentru Ocuparea Forței de Muncă Sângerei

Efectele pandemiei de Covid-19 s-au răsfrâns și se răsfrâng în continuare și asupra situației pe piața muncii. Încă spre sfârșitul primului semestru, pandemia a început să afecteze piața muncii din raion, odată cu instituirea stării de urgență în toată țara. În tot acest timp, Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă Sângerei a promovat ocuparea forței de muncă, asigurarea șomajului, respectând cerințele cetățenilor afectați, ajunși fără loc de muncă și sursă de existență, conformându-se cerințelor stării de urgență și restricționărilor.

– Pentru început, am dori să ne spuneți cine a beneficiat de ajutorul de șomaj unic și de alte măsuri instituite pe durata stării de urgență, pentru diminuarea pericolului pandemiei?
– Prin activitatea noastră ne-am conformat Legii nr.56/ 2020 din 07.04.2020 și cerințelor Comisiei pentru Situații Exepționale a R.Moldova și cea raională, instituind unele măsuri de susținere a cetățenilor în perioada stării de urgență. Pot să Vă comunic că au beneficiat de ajutor de șomaj pe perioada stării de urgență (07.04.2020- până pe 15.05.2020), cuantumul fiind de 2775 lei persoanele care și-au pierdut locul de muncă, drept consecință a acestei situații, după 17 martie a anului în curs. Inclusiv, în vizorul activității și atenției noastre s-au aflat persoanele revenite de peste hotarele Republicii Moldova, dar care au achitat prima de asigurare obligatorie de asistență medicală. Am lucrat intens și cu șomerii aflați în evidența Direcției pentru Ocuparea Forței de Muncă până la 07 aprilie 2020. Aceștia au beneficiat de ajutor de șomaj din data depunerii actelor necesare. În atenția și preocupările noastre s-au aflat inclusiv persoanele cu dizabilități, copiii cu vârsta de până la 18 ani, elevii și studenții încadrați în sistemul de învățământ cu frecvență.

Continuarea citiți în nr. 31 din 14 august 2020