La Sângerei a fost lansat Conceptul de Activitate Polițienească Comunitară. Proiectul va fi extins pe întreaga Republică Moldova și va fi asistat de experții din Regatul Suediei.
Vera TABARCEA
La evenimentul de lansare a participat Ministra Afacerilor Interne a Republicii Moldova ,Daniela MISAIL-NICHITIN, Secretarul de Stat Alexandru BEJAN, echipa de experți din Regatul Suediei. Raionul Sângerei a fost reprezentat în această reuniune de președintele raionului Cristian CAINARIAN , de Igor CURCA, șeful adjunct al Oficiului teritorial Bălți al Cancelariei de Stat, de Pavel FRUMASACHE, șeful adjunct al Comisariatului raional de Poliție, de reprezentanții Autorităților Publice Locale, primari și polițiști care au participat la implementarea conceptului de poliție comunitară în raion, cât și reprezentanții serviciilor desconcentrate.
Ministra Afacerilor interne a informat publicul că în contextul când„ noi tindem spre integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, urmează să implementăm proiecte de reformare , inclusiv a activității de îmbunătățire a siguranței publice. Conceptul Poliției Comunitare va fi extins în toată țara Am preluat modelul Suediei , ne-au plăcut aceste practici, pentru a oferi cetățeanului țării noastre o mai bună siguranță și protecție personală. Este ceea ce partenerii noști din Suedia reușesc cel mai bine și am ales să utilizăm aceste practici”
Reprezentanta delegației experților din Regatul SUEDIEI –,managera proiectului a adus explicații privind conceptul Poliției Comunitare, care se bazează pe prevenție, decât pe sancțiuni. Partenerii suedezi și-au reafirmat încrederea că „extinderea Conceptului de Activitate a Poliției Comunitare va reuși în Republica Moldova, inclusiv în raionul Sângerei. Proiectul cu referire la ofițerii de poliție alături de cetățeni va fi unul lucrativ. În exprimarea acestui punct de vedere experta a avut drept argument modelul implementării Proiectului Poliție Comunitară în Sectorul 1 al Poliției Sângerei. S-a îmbunătățit colaborarea și apropierea ofițerului de poliție de cetățean. Poliția Comunitară este prietenoasă cetățenilor și le oferă încredere. Inclusiv și din acest motiv ,modelul de Poliție Comunitară a fost acceptat și foarte bine primit. S-a referit la acest lucru și Olesea ȚURCANU, reprezentanta echipei suport suedez: „Exemplele poliției suedeze le-am adaptat adaptate la nevoile de reformare ale Republicii Moldova. S-au pus bazele acestui concept pe care îl lansăm astăzi la Dvs. Succesul proiectului și a conceptului lansat este conlucrarea armonioasă dintre polițist, administrația publică locală și cetățean.”
Sângerei are deja această experiență, prin Proiectul Polița Comunitară în Sectorul 1 al Inspectoratului raional de Poliție. S-a referii la aceste experiențe și beneficiu primara de Bălășești, Elena NEAGA, ex-primara de Bilicenii Vechi Ala GUZUN, primarul de Sângerei Arcadie COVALIOV. Beneficiul principal al Modelul ui Poliției Comunitare constă că șterge golul dintre polițist și comunitate.