Producătorii agricoli din raion sunt preocupaţi tot mai mult de agricultura ecologică. Strategia de agricultură ecologică este de a produce hrană mai curată şi mai potrivită pentru metabolismul uman, în deplină corelaţie cu dezvoltarea mediului. Implicându-se, ei înţeleg că ar obţine tot mai mult producerea de produse agroalimentare proaspete şi autentice, care să respecte factorii naturali şi de mediu. Nici ogoarele nu mai rezistă la atâta tratamente şi abuzuri de chimicale. Experienţe în practicarea agriculturii ecologice au fost împărtăşite în cadrul seminarului recent organizat de către Direcţia Agricultură , Cadastru şi Urbanism.
Seminarul a avut drept generic ,,Aspecte practice pentru agricultura durabilă şi Strategia implementării agriculturii ecologice”.
La întrunire au participat în număr mare agricultorii din unităţile agricole din raion, inclusiv cei care deja implementează strategia agriculturii ecologice, cât şi specialiştii ANSA. Participanţii au avut parte de recomandări şi împărtăşirea experienţei din partea doctorului în ştiinţe agricole, academicianul Boris Boincean şi Gheorghe Jigău, de promotori ai experienţei în aplicarea agriculturii ecologice Mihai Bostan, Spartac Chilat, Ion Cazacu. Aceştea au prezentat conceptul agriculturii ecologice, au optat pentru gospodării – model cu ciclul închis sau grădini ecologice. Agricultorilor li s-au adus exemple concludente şi avertizări asupra pericolului mare în care se află solul, cât de grav se încalcă legea asolamentului, aratul terenurilor agricole, care s-a cerut să fie exclus şi se cere de multă vreme, cât de periculoasă este cultivarea abuzivă a florii soarelui. Suprafeţele culturii date se măresc de la an la an, inclusiv în raionul nostru.
Continuarea citiți în n.22 din 4 iunie 2021






