Agricultorii din raion sunt deciși în mare parte a se uni într-un grup al producătorilor de cereale, pentru a rezista provocărilor din agricultură, a fi mai competitivi și mai puternici. Necesitatea constituirii unui grup este urmare a găsirii a noi soluții pentru realizarea producției la prețuri rezonabile, nu derizorii. Ei conștientizează beneficiile pe care le aduce unirea în grup, începând cu achiziționarea de semințe, până la combustibil. Cum i-a încredințat Vladimir Bolea, viceprim-ministru„ asociindu-vă, veți face agricultura mai competitivă și voi veți deveni mai puternici.”
Potrivit lui Ivan Cebotari, vicepreședintele raionului pentru sectorul agrar , „raionul Sângerei este un bun producător de cereale, culturile cerealiere ocupă o suprafață de peste 12 mii hectare. La problemele cu care se confruntă an de an producătorii noștri și prețurile neadecvate, derizorii cu care sunt înjosiți ei și munca lor, s-au gândit să urmeze îndemnul de cooperare, conștientizând asupra propunerii Ministrului de a se uni în grupuri de fermieri. Problema în cauză, a constituirii unui grup a producătorilor de cereale, a fost discutată la nivel de raion, cu participarea producătorilor din raion și specialiști din cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Prelucrătoare. Agricultorii prezenți la aceste evenimente de cooperare au discutat despre modalitatea, condițiile și scopul formării grupului de producători, despre beneficiile și responsabilitățile membrilor. Consolidarea eforturilor și creșterea volumului producției calitative, reducerea costurilor de producere vor permite sporirii exporturilor, promovării practicării agriculturii durabile”, a precizat vicepreședintele.
Cât de curând posibil, producătorii de cereale urmează să se mai întrunească, să mai pună punctele pe i, spre a face pași concreți de constituire a grupului sau asociației. Mulți, este știut, și-au dat acordul, văzând în unire a în grup ar fi un pas spre îmbunătățire a condiției producătorului de cereale: unde-s mulți puterea crește. Printre susținătorii ai constituirii grupului i-am remarcat pe agenții economici din domeniu: Sergiu Borinschi, Mihai Cucoș, Grigore Irimencu, Gheorghe Cernogal, Nicolae Racu, Vasile Guzun, Gerasim Tofan și alții.
Fiecare dintre ei crede în forța acestui grup.
Mihai Cucoș, directorul SRL „Semincerul Unic”, satul Izvoare:„ „După Paște ne vom întruni să punem punctele pe i. Avem nevoie să ne mai consultăm ca să mergem la constituirea grupului . Am discutat cu colegii producători de cereale. Nu va fi nevoie să creăm alte condiții de depozitare a cerealelor. Fiecare va folosi depozitele sale. Doar că să ne asociem, să avem un volum mare de cereale, să putem negocia prețurile, să putem corespunde cerințelor de vânzare la bursă, condițiilor de export. Pe de altă parte, fiind uniți în grup se vor achiziționa inputuri pentru grup, nu fiecare în parte. Vom procura cantități mari, la preșuri convenabile, nu exagerate, cum a fost până acum. Achitând mai puțin pentru semințe, îngrășăminte, producătorul nostru nu va mai avea un sine cost majorat la producția de cereale. Sunt multe beneficii pentru producătorul de cereale. Este o inițiativă bună. O să orientăm cu toții către aceste beneficii. Eu cred în băieții noștri. Bine că a venit primăvara cu pace. Am putut ieși la semănat. Cresc culturile, cresc și buruienile. Cad și ploi. Semnele sunt bune, ” a spus producătorul de cereale .
„Inițierea unui grup al producătorilor din raion este o cale bună de a ne crește competitivitatea. Noi vom activa cum am mai activat, doar că volumul de producție îl vom aduna gospodărie cu gospodărie. Crearea unui grup de producători este favorizată și de noile condiții de subvenționare. Procedura de susținere a fermierilor țintește direct către grup de producători. Schimbările spre o competitivitate a agriculturii intervin, nu avem cum să ne opunem, să nu le acceptăm .Din acest punct de vedere, susținem că și grupul de producători pe care-l vom fonda este spre beneficiul nostru, ca producători de cereale. Era necesar de schimbat ceva, și să facem această schimbare”, crede Nicolae Racu, producător de cereale, directorul Gospodărie Țărănești „Racu Nicolae”.
„Nu putem să stăm locului și să ne uităm cum murim ca producători cu depozitele pline cu cereale. Să intrăm și să fim membri ai unui grup de producători , să ne susținem noi între noi, cred ar fi o soluție bună,. credem că așa vom scăpa de intermediari, care își abăteau joc de munca noastră când propun prețuri de luat în râs la producția de cereale,” este de părere directorul gospodărie agricole din Ciuciuieni , Gheorghe Cernogal.
Sunt în raion și agenți economici care nu vor adera la noul grup de producători, în cale de înființare. Simion Macari, spune că își stimează colegii și decizia pe care o adoptă în privința creării unui grup de producători. Este valabil principiul: Unde-s mulți puterea crește. Dar că el, pe lângă producător de cereale , mai are statul de calificat exportator de cereale. Și-a creat drumul pas cu-pas, nu poate renunța și nu poate s-o facă.