Recent, producătorii agricoli din raion au fost invitaţi şi au participat la conferinţa de informare a potenţialilor parteneri de afaceri, organizată în baza Proiectului „Dezvoltarea sectorului agricol prin crearea unei reţele agricole transfrontaliere”. Conferinţa a fost lansată în sala de şedinţe a Consiliului raional şi a fost promovată de echipa de implementare a proiectului al cărui beneficiar este Consiliul raional Sângerei.
Este vorba de Parcului Logistic-Agroalimentar, care se construieşte în raionul Sângerei, în cadrul Programului Operaţional Comun România – Ucraina Republica Moldova 2007-2013, finanţat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate. Raionul nostru are marele noroc şi oportunitatea să beneficieze de acest proiect cu largi perspective de viitor. Susţinut de echipa de implementare Vasile MARANDIUC, preşedintele raionului, a făcut o prezentare generală a proiectului, s-a referit la rezultatele finale şi cele actuale de implementare. Au fost oferite răspunsuri la întrebările participanţilor la conferinţă cu privire la termenii de înceiere a construcţiei Parcului Agroalimentar şi de recepţionare a lucrărilor finale. Aceasta urmează să se întâmple până la sfârşitul anului în curs, iar Parcul Logistic merită să fie apreciat şi perceput drept cel mai mare cadou pentru raionul Sângerei şi investiţie din partea Uniunii Europene. Agenţia BizGates din Republica Moldova este partener de implementare a proiectului în cauză. Reprezentanţii acesteia au convins asistenţa că la moment îndeplinesc un amplu volum de lucrări de instalare a utilajului frigorific.
În discuţiile interactive din timpul conferinţei s-a optat pentru modele posibile de gestionare a parcului. Preşedintele raionului a infoprmat că în acest scop a fost format grupul de producători din raion, mulţi dintre care au fost prezenţi la conferinţă. Urmează împreună să se aprecieze asupra formei juridice de activitate. Ei sunt motivaţi de faptul că reţeaua agricolă transfrontalieră vine cu oportunităţi pentru ei, încurajează inovaţia şi dezvoltarea în sectorul agricol, prin colaborare şi creşterea numărului de parteneriate. Aceasta permite producătorilor agricoli să gestioneze mai bine propria afacere şi să implementeze cu succes tehnologii şi inovaţii în domeniu, astfel încât să se conformeze standardelor şi practicilor europene.
Continuarea o găsiți în nr. 53