DISTRIBUIȚI

   Săptămâna trecută, în incinta Consiliului raional, a fost organizată Ziua Primarului, la care a fost prezentă administrația locală de nivel unu și doi, conducătorii subdiviziunilor subordonate și ai serviciilor desconcentrate în teritoriu.

• Polița medicală mai este la reducere

   Ion GRĂJDIERU, specialist coordonator al Direcției Relații cu Beneficiarii în cadrul Casei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), a reamintit în privința procurării poliței medicale cu reducere până la 31 martie. Proprietarii de teren agricol au o ieftinire de 75%, iar celelalte persoane neangajate – 50% din costul total de 4056 lei.

Întrucât prețul serviciilor medicale s-a majorat considerabil, procurarea polițelor este un real beneficiu. Plus la toate, fiecare primărie încă mai poate să procure, pe parcursul lunii martie, câteva polițe medicale pentru persoanele din categorii social-vulnerabile.

• Regulament sanitar necorespunzător în mai multe instituții

   Un subiect actual, încă nerezolvat, sunt licitațiile cu agenții economici din domeniul alimentar, în special pentru aprovizionarea instituțiilor de învățământ. Valeriu GOLBAN, șeful Direcției raionale pentru Siguranța Alimentelor (DRSA) a menționat că multe primării nu solicită prezența unui inspector din cadrul direcției pentru desfășurarea corectă a licitațiilor, acesta fiind un indiciu al indiferenței față de sănătatea copiilor.

Și mai neplăcut este faptul că Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a remis o scrisoare-recomandare pentru a evalua blocurile alimentare de 2 ori pe an, la care au răspuns doar 3 primării.

Un control de rutină la grădinița din Heciul Nou a trezit nemulțumirea DRSA, întrucât „recepționarea alimentelor era făcută într-un mod inacceptabil. Hamalul și șoferul automobilului cu alimente, fără echipamentul necesar, au dus produsele în grădiniță, iar asistenta medicală și depozitara nu au reacționat în nici un fel. Cea mai gravă încălcare la recepționarea legumelor a fost când s-a primit un sac de varză ce nu arăta deloc bine, plus că mai mirosea foarte urât. Nici aici nu au fost întreprinse unele acțiuni. La toate aceste încălcări, se adaugă lipsa fișei medicale a hamalului și șoferului, condițiile proaste de transportare a alimentelor și verificarea actelor după primirea produselor”, menționează GOLBAN.

Încă un caz de nereguli a fost depistat la Heciul Nou, unde laptele este adus doar o singură dată în săptămână, pâinea nu se transportă ambalată, iar de repartizarea citricelor se ocupă un…

continuarea o veți citi în numărul 10 al ziarului din săptămâna aceasta

Foto: Viorica ALBU