„Prin votul nostru să aducem Europa acasă”

„Prin votul nostru să aducem Europa acasă”

Vera Tabarcea

359
DISTRIBUIȚI

Beneficiarii Centrului de Plasament Temporar pentru bătrâni şi persoane cu nevoi speciale „Agape” din Sângerei doresc să-şi exercite dreptul la vot în ziua de 14 iunie curent pentru alegerile locale generale. Problemele de sănătate ale multora dintre ei nu le permit să poată beneficia de acest drept: fie că se deplasează în scaun rulant până la Biroul electoral or, au nevoie de însoţitor din cauza problemelor de vedere, sau altele care îi apasă. Pe lângă acestea ei se mai ciocnesc de lipsa încrederii că cei pe care-i vor vota le mai pot asigura o schimbare a condiţiilor de viaţă şi de protecţie socială. Despre acestea au discutat în dezbaterile electorale organizate în cadrul Campaniei de Informare şi Educaţie Electorală 2015, proiect susţinut de Consiliul Europei în parteneriat cu Asociaţia Presei Independente (API). Activitatea a fost organizată de ziarul „Ecoul nostru” în ziua de marţi, 2 iunie curent. La discuţii au participat 17 persoane care beneficiază de serviciile Centrului de Plasament „Agape”.

Proiectul dat vizează inclusiv şi implicarea persoanelor vârsnice şi cu nevoi speciale în procesul electoral, reflectarea asigurării accesibilităţii pentru exercitarea dreptului la vot, oferirea accesului la exprimarea opiniilor privind implementarea politicilor protecţiei sociale şi a aşteptărilor lor în urma alegerii noilor persoane în funcţia de primar, de consilieri raionali sau locali.

Pe aceste chestiuni a fost pus accentul în cadrul dezbaterilor şi s-a oferit posibilitatea fiecărui participant să se expună:

Nicolae Ursachi, 72 de ani:

„O să merg la votare pentru că nu pot să nu particip la scrutin. Dar degeaba îi alegem, nu-şi bat capul de persoane ca noi. Acum în campania electorală doar îşi amintesc că suntem. Au nevoie de votul nostru şi atât. Câţiva dintre candidaţi în alegeri ne-au vizitat zilele acestea, cu acest scop au venit, să ne spună că vor fi mai buni decât cei care au condus primăria sau raionul anterior. Le-am spus dechis că vom vota acele persoane care au realizat fapte concrete. În acest sens aş da votul pentru candidatul în scrutin care a deschis acest centru de plasament şi astăzi putem veni aici şi care ne ajută să ne întreţinem.

Continuarea o găsiți în numărul 26-27 din 5 iunie.