Prin Ștafeta Memoriei, eroii nu sunt uitați

   Prin Ștafeta Memoriei, eroii nu sunt uitați

78
DISTRIBUIȚI

De trei zeci de ani încoace, la fiecare început al lunii mai Uniunea Veteranilor războiului din Afganistan  din raionul Sângerei organizează  Ștafeta Memoriei. Este o  tradiție de păstrare a memoriei ostașilor căzuți pe câmpurile de luptă ale războiului din Afganistan. În prima zi de duminică grupul de ștafetă, însoțit de președintele Uniunii Dumitru Scoropat  și  comisarul militar al raionului au  mers  la mormintele celor 13  tineri ostași și militari din raion, căzuți  în luptele din Afganistan, comemorându-i. Flori de nemurire au fost depuse și la mormintele camarazilor lor, care au decedat pe parcursul vieții sau recent, acasă ,urmare a consecințelor acestui război.

 Desfășurarea evenimentului a demarat cu depuneri de flori  la Complexul Comemorativ „Pietate” din orașul Sângerei și cu un minut de reculegere. Satul Pepeni a pierdut în acest război doi tineri , pe Petru Rotari și  Ion Lopotenco. Ambii au fost înrolați în armată, dar aduși în scurt timp în sicrie de zinc.

 La  90 de ani  împliniți, mama Agafia Rotari, mai așteaptă feciorul să vină. De fiecare dată îi tresare sufletul când camarazii lui  vin la mormânt. Nu-l uită și-i alină prin aceasta sufletul îndurerat. Munte de   lacrimi ale mamei îndurerate a crescut și pe  mormântul  lui în anii grei de așteptare. Participantul la lupte și la activitățile de comemorare  veteranul Iurie Cirimpei  și-a amintit la mormântul confratelui  de război și a plâns:„ Am fost cu Ion împreună la instruiri militare. Pe dânsul l-au  luat(atunci nu știam că  la război)cu trei zile înaintea mea. Corespondam, era comandant de tanc.”

 Participanții la activitatea de comemorare  au făcut un popas și în localitatea Bălășești, a confrații lor care au decedat acasă fiind  afectați de sindromul Afganistan, regretații Sergiu Botnarenco și Andrei Stincaru. Veteranii au împărțit  durerea pierderii cu cei apropiați.

 Și la Bilicenii Vechi  Larisa Mereniuc, mama  martirului Valentin Mereniuc a fost prezentă la  ștafeta de comemorare, ca de fiecare dată , în treizeci de ani  de  demarare a  acesteia. Fiul ei Valentin a făcut parte  din echipa  cu destinație specială „Fulger”. Era un băiat bine pregătit fizic și intelectual, având ambii părinți profesori „ El, fiind în serviciu militar, a luptat în războiul din Afganistan. Când s-a eliberat tăticul lui în brațe l-a adus  de la oprire până acasă, de bucurie că băiatul lui, cel drag băiat, a  revenit din război  viu și nevătămat”,  spune  mama  eroului, post mortem decorat cu Ordinul „Ștefan cel Mare”. Valentin a decedat mai apoi în  conflictul de pe Nistru, printre  cei  primii  patru tineri  din  Republica Moldova, chemați a-i apăra independența și integritatea.

Continuare citiți în ziarul „Ecoul nostru” din12 mai 2023.