DISTRIBUIȚI

De 30 de ani, fiecare zi e identică cu alta. Are jumătate de corp afectat de paralizie, fapt care nu o împiedică să muncească și să fie o mamă și o bunică iubitoare. Este vorba despre mătușa Veruța, din comuna Bălășești, care se deplasează doar în genunchi și coate, având grijă de o gospodărie micuță.

Pe mătuşa Veruța așa cum o cunoaște localitatea Bălășești, am găsit-o în grădină, împreună cu nepoții care o ajutau la cultivarea legumelor. A muncit la tutun și la o fermă de vaci, până când i-au slăbit puterile. De 30 de ani, bătrâna suferă de probleme grave la coloana vertebrală, ceea ce o împiedică să meargă. A urmat zeci de vizite pe la diferite spitale, dar destinul nu a fost de partea ei, zilnic muncește așa cum poate și nu se lasă bătută.

Acum la 71 de ani, este mulțumită de puținul pe care îl are, și le este recunoscătoare celor care îi dau câte o mână de ajutor. Cei șase copii și nepoții îi calc pragul de câte ori au ocazia, și o ajută prin gospodărie. Mezinul, este cel care o bucură, chiar dacă are deficiențe de auz și nici nu poate vorbi, din cauza unei meningite de care a suferit în copilărie. „Mă ajută fata, care locuiește lângă mine, și permanent vine și îmi face mâncare, curățenie în casă și băiatul care chiar dacă e la muncă vine să mă viziteze din când în când”, afirmă mătușa Veruța.

Nici localnicii, nu pot fi indiferenți cu ea, primind foarte des ajutor de la ei. Un locuitor al comunei i-a oferit un scaun cu rotile, dar din păcate nu îl poate folosi, fiindu-i foarte greu să se deplaseze singură. „Și doamna primară Elena Neaga, mă ajută foarte mult, mi-a adus plăcinte, colțunași, de Paște a venit cu un tort, și mi-a dăruit chiar și o mașină de spălat, de care aveam mare nevoie. Episcopul Antonie de Bălți mi-a oferit un frigider.”

Cu toate că soarta a fost cam dură cu ea și a pus-o la încercări foarte grele, nu se lasă bătută, muncește din zori, pentru binele ei. Mătușa Veruța susține că, „Nu e vinovat nimeni pentru problemele mele, dar totuși primesc foarte puțin ajutor de la stat, iar pensia este foarte mică.”

Pentru mătușa Veruța, cele mai mari provocări rămân a fi stereotipurile și prejudecățile din societate, „Mai multe probleme am avut, și nu numai de la boală, dar și de la dușmani, prea multe s-au îngrămădit, eu nu am făcut la nimeni rău”.
Este o femeie optimistă, care a înfruntat toate greutățile vieții. Zâmbește, și cântă, având o voce extraoridară.

Victoria Borș, studenta anului II, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM