– Stimate Ion BOLBOCEANU! Pe parcursul ultimilor ani în mass-media scrisă și electronică, au fost publicate un șir de materiale cu privire turbeculoză. În acest context ținem să Vă întrebăm care este situația?
„Tuberculoza rămâne a fi o provocare majoră pe plan mondial, fiind declarată de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) o urgență de sănătate publică. Aproximativ o treime din populația globului este infectată cu Microbacteria Tuberculosis. Fiecare persoană cu tuberculoză poate infecta în medie 10 -15 persoane anual. În fiecare oră în lume se înregistrează 40 – 50 cazuri noi de tuberculoză, 35 persoane care încheie tratamentul cu succes și 7 decese.
Republica Moldova se situează în zona cu cea mai mare incidență a tuberculozei dintre țările Regiunii Europene și rămâne un focar de răspândire a tuberculozei. Rata de mortalitate, rata de abandon și de eșec terapeutic situează Republica Moldova sub media europeană.
Dacă e să ne referim la situația epidemiologică din raion in anul 2016, numărul bolnavilor cu cazuri noi și recidive s-a micșorat. Au fost depistate 54 de cazuri noi, inclusiv doi copii, iar cu recidive – 9 bolnavi. Din păcate, 6 bolnavi de tuberculoză au decedat. Incidența globală prin tuberculoză, în raion s-a micșorat comparativ cu anii precedenți și constituie 68,2% la 100 mii de populație.
De menționat, că din numărul total de cazuri depistate primar din grupele de risc sunt cele din rândul persoanelor migrante, cu alcoolism cronic, cu infecție HIV/SIDA.
O problemă destul de gravă este turbeculoza multidrog rezistentă, apariția unei forme deosebit de gravă la tuberculoză. Tuberculoza multidrog rezistentă poate apărea în urma unui tratament anterior neadecvat sau incomplet, uneori în rezultatul administrării medicamentelor de bază.
Tuberculoza multidrog este rezistentă la medicamente administrate în tratarea tuberculozei, ceea ce face ca tratamentul să nu fie eficient. De aceea reprezintă o urgență de sănătate publică la nivel mondial, regional, raional. Numărul de persoane cu regret e în creștere.”
– Cum ați putea caracteriza cu termini mai populari ce este tuberculoza?
„Vreau să accentuez că tuberculoza este o boală socială și agravarea situației epidemice coincide cu unele procese negative, care se produc în societate (criza economică, înrăutățirea condițiilor de trai, alimentația insuficientă, șomajul, migrația intensivă a populației etc).
Cel mai frecvent tuberculoza afectează plămânii, însă poate afecta și alte organe –oasele, articilațiile, rinichii, ganglionii limfatici etc.
În majoritatea cazurilor, tuberculoza este transmisă pe cale aeriană de la bolnavul cu tuberculoză pulmonară contagioasă, adică care elimină mycobacteria tuberculozei…
Mai departe puteți găsi în ziarul din săptămâna aceasta