Duminica trecută Casa de Cultură din satul Coşcodeni a găzduit Festivalul- concurs raional, „Folclorul la el acasă.” La concurs au participat formaţii folclorice din localităţile raionului. În total 18 colective au demonstrat pe scena inedite spectacole folclorice, valorificând şi aducând în deliciul publicului perle, tradiţii şi obiceiuri specifice locurilor de unde provin. Pentru dragostea lor faţă de zestrea folclorică pe care se ţine neamul, colectivele folclorice au fost premiate cu premii băneşti şi diplome de merit din partea Consiliului raional şi a Secţiei de Cultură.
Vera Tabarcea
Gazdele festivalului , primăria comunei Coşcodeni şi Casa de Cultură au creat pentru festival o atmosferă specifică tradiţiilor şi obiceiurilor străbunilor şi localităţii date. Instituţia culturală, sălile pentru agrement, scena Casei de Cultură au fost transformate într-o faimoasă Casă Mare a neamului.
Primii au ieşit în scenă,dând startul festivalului mesajerii folclorului din Pepeni, în componenţa colectivului folcloric „Moştenitorii”. După evoluţia lor,a lansat invitaţia „La şezătoare”colectivul „Datina” cu Valentina Dânga din Coşcodeni. „La claca” pentru seceratul spicelor ca pe vremea străbunilor, cu primul snop împletit în cununa gospodarului şi pus la icoane , la coacerea pâinii din recolta nouă a invitat colectivul „Ţărăncuţa”, din comuna Chişcăreni şi conducătoarea Maria Neaga. Preşedintele juriului Valeriu Rusu ,a răsplătit evoluţia colectivului cu premiul şi locul I. Tradiţia de încreştinare a copilului: „De la noi fin, de la Dumnezeu creştin” au demonstrat-o culegătorii de folclor de la Bursuceni, împreună cu Valentina Botnaru. Perle folclorice au scos în scenă şi au inscris în pânza festivalului colectivele de la Casa de cultură
Repeliţa, Drăgăneşti, Rădoaia, Chişcăreni, Bilicenii Vechi, Copăceni. Cei care a pus cireaşa pe deliciul folcloric şi valoros promovat în cadrul festivalul au fost artiştii amatori de la Dumbrăviţa. Prin evoluţia scenică a colectivului „Dumbrăvioara”, a fost încheiat festivalul, dăruind celor prezenţi senzaţia că sfârşitul încununează opera.
Fiind în calitate de Preşedinte de Onoare al Festivalului „Folclorul la el acasă”, Grigore Corcodel, Preşedintele Raionului, a cules din revelaţia sa sufletească aprecierea: „Colectivele folclorice care au evoluat în cadrul festivalului au demonstrat că ştiu de unde vin, care le este orginea şi unde trebuie să ajungă ca mesajerii folclorului, prin care dăinueşte neamul”.
Specificul acestui festival este că potrivit Regulamentului, participă şi grupuri de copii, demostrând că sunt generaţia care ştiu a preluau valorile folclorice de la strămoşi. În acest sens sunt recunoscute colective folclorice de copii ca”Firicel de busuioc”, condus de Valentina Dânga”,,Trandafir”de la Bălăşeşti şi „Cimbrişor” de la Sloveanca , conduse de Ina Borş şi Mariana Galben. Potrivit aprecierilor juriului, colectivele respective sunt conduse de profesioniste în domeniul culturii, prin evoluţia lor, colect6ivele s-au încadrat în rigorile Regulamentului Festivalului concurs şi s-au bucurat de premii valoroase, ocupând primele locuri în concurs.
Comtinuarea în ziarul nr.29 din 26 iulie