A devenit deja o frumoasă tradiţie ca Direcţia Educație Sângerei să organizeze Concursul „Pedagogul anului”. Ca şi anterior, actuala competiţie educaţională a avut scopul de a spori prestigiul profesiei de pedagog, a stimula activitatea creativă a cadrelor didactice, a promova experienţa avansată şi inovatoare, dar și de a motiva lucrătorii din acest domeniu pentru autoformare şi perfecţionare continuă. Recent, a fost făcută totalizarea etapei raionale a concursului, în urma căreia a fost numit câte un învingător la fiecare treaptă de învăţământ: educaţie preşcolară, învăţământ primar, învăţământ gimnazial şi liceal.
În raionul nostru a fost făcut bilanţul Concursului „Pedagogul anului 2019”, în urma căruia au fost desemnaţi cei mai competenți pedagogi care au rezistat până la etapa finală. Participanții au avut de parcurs trei etape: o activitate publică cu elevi necunoscuți, urmată de autoevaluare; tema pentru acasă și susținerea unei probe orale în prezența comisiei de concurs. „Pentru etapa raională a concursului au fost depuse 16 oferte de participare. Comparativ cu anul 2018 există o tendință de creştere a numărului de participanţi. La etapa locală, din cele 94 de instituţii de învățământ din raion și peste 1280 de cadre didactice, au participat la concurs 48 de pedagogi. Mulţumesc managerilor şcolari şi preşcolari, care s-au implicat, pentru susținere,insistenţă în promovarea și desfășurarea concursului.Vreau să-mi exprim gratitudinea și faţă de cei care călăuzesc zi de zi prin lumea cunoştinţelor, care prin aportul lor contribuie la prosperarea ţării și care au demonstrat la ediția din acest an, că sunt cei mai buni. Le doresc succese până la final, să revie acasă cu trofee importante și de la etapa republicană,” a generalizat Ion ROŞCA, responsabil, şeful Centrului Metodic (DE). Toţi câştigătorii vor fi distinși cu diplome şi premii băneşti, ei urmând să apere cinstea raionului la etapa naţională a Concursului „Pedagogul anului 2019”.
De flori, cuvinte de înaltă apreciere din partea colegilor de breaslă, dar şi de recunoştinţă din partea discipolilor au avut parte învingătorii.
Anul acesta, buni dintre cei mai buni, au fost desemnați următorii pedagogi:
Maria POPUȘOI, profesoară de educația muzicală în Gimnaziul „V.Mereniuc” din Bilicenii-Vechi:„Concursul este unul foarte prestigios, care a solicitat şi creativitate, şi energie, şi atitudine, şi pregătire. Anume munca e produsul realizărilor, al succesului. Împreună, ele ne cultivă personalitatea, ne dau forță. Datorită acestui concurs, am înțeles că arta muzicală ne înalță personalitatea prin frumos, iar rezultatele concursului mi-au adus împlinire sufletească. Datorez o bună parte a succeselor mele colegilor, conducerii gimnaziului și elevilor care îmi aduc toată energia și dorința de a veni zilnic la școală.”
„Învățătorul anului” este Natalia CRISTINOI, din Gimnaziul „V. Alecsandri”, satul Drăgănești:
„Sunt mândră că am fost apreciată cu acest titlu onorific Pedagogul Anului în învățământul primar și cu certitudine pot afirma că voi depune și în continuare toate eforturile ca să formez din fiecare discipol o personalitate care se va afirma în viitor și va aduce numaidecât folos societății. Sunt mândră că activez ca pedagog, pentru că numai pedagogul are acces la ceea ce mișcă această lume – sufletul omenesc. În calitate de profesoară promit solemn și în continuare să iubesc elevii și să muncesc pentru binele lor, astfel muncind pentru viitorul țării, să apăr copiii mereu uneori chiar și de ei însăși și să promovez valori ce dezvoltă copilul ca personalitate. În numele viitorului merită să ne dedicăm generațiilor de copii.”
„Educatoarea anului” a fost decernată Angela BÎRSANU, educatoare la Grădinița „Andrieș” din Sângerei:
„Am fost dintotdeauna îndrăgostită de pedagogie. A lucra cu copii şi mai ales cu cei mici, asta este o vocaţie specială şi nu poţi să lucrezi în această sferă dacă nu iubeşti copiii, dacă nu le simţi bucuriile, tristeţile şi acele năzbâtii pe care le fac.Or, a fi dascăl… este o profesie de suflet, este o artă, ce dăltuiește viitorul prin truda prezentului, este călătoria în lumea dorințelor plină de aventurile palpitante ale copilăriei atâtor generații. Concursul este rezultatul muncii mele ca pedagog ,dar și a picilor de la grădiniță care au demonstrat că pot să se descurce acum, dar şi peste ani. Mulțumim mult organizatorilor, pentru șansa de a ne promova profesional !”