DISTRIBUIȚI

Cu ajutorul lui Dumnezeu, suntem din nou în pragul Postului Mare. Biserica ne oferă prilejul de-a ne înnoi viața duhovnicească prin post și rugăciune ca să fim cât mai aproape de Dumnezeu, ca mai apoi să întâmpinăm înfricoșatele Patimi și în final să ne ridicăm din mormântul păcatului odată cu slăvita Sa Înviere.
Este cel mai important dintre cele patru posturi din timpul anului bisericesc și are o durată de 7 săptămâni (19 februarie – 8 aprilie 2018). Postul Paștelui a fost instituit în cinstea Patimilor și Învierii Mîntuitorului Iisus Hristos, prin care noi am fost mântuiți, și nu reprezintă doar abținere de la anumite alimente, ci înseamnă și îndreptare sufletească prin spovedanie și fapte bune. Sfinții Părinți ne îndeamnă în perioada postului să punem în practică cele două tipuri de post: TRUPESC și SUFLETESC. Ci ne unește postul duhovnicesc cu cel trupesc, ajunge, cum spune Sfântul Isidor Pelusiotul: „icoană a toată filosofia”. Postul nostru trebuie însoțit de lacrimile pocăinței, de rugăciune, de îndepărtarea tot ce este dăunător vieții nostre. Postul nu trebuie să fie prilej de întristare, ci dimpotrivă, de bucurie duhovnicească că prin el biruim patimile și plăcerile trupului. De asemenea, în perioada postului creștinii nu trebuie să mergă pe la petreceri, distracții, concerte, corporative ș.a. Știut este că postul se ține de la început și până la urmă, dar mai ales când postește toată familia de la mic la mare și cel puțin odată pe post trebuie să primim Sfânta Împărtașanie (Trupul și Sângele Domnului). Despre Taina Mărturisirii fără de care nu ne putem împărtăși, Sf. Ier. Luca al Crimeei spune următoarele: ,,Închideţi deci ochii, plecaţi-vă capetele şi îndreptaţi-vă ochii minţii spre adâncul propriei voastre inimi, şi căutaţi: ce patimi, ce şerpi se cuibăresc acolo? Găsiţi-i pe toţi şi doar atunci să cutezaţi a veni la spovedanie. Nimic să nu ascundeţi!”. În timpul acestui post, pește se va mânca la sărbătorile: Intrarea Domnului în Ierusalim (Floriile) – 1 aprilie 2018 și Buna Vestire – 7 aprilie 2018.
Intrând în Postul Mare să lăsăm toate cele lumești și să alergăm la Sfânta Biserică că doar acolo putem găsi fericirea cea adevărată și mântuirea sufletului. Doamne ajută tuturor.

Protoiereu Maxim Guzun, Blagocin al raionului