Poetul, eseistul, publicistul, traducătorul, politicianul Ion Hadârcă, fost senator în Parlamentul României, fost deputat în Parlamentul Republici Moldova, deținător al „Ordinului Republicii”, membru de onoare al Academiei de Științe a Moldovei, laureat al premiului „Mihai Eminescu” al Academiei Române, absolvent al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, autor al versurilor imnului Studențesc al Universității, cercetătorul, omul de cultură și politicianul s-a învrednicit de titlul onorific de Doctor Honoris Causa, de către Senatul Universități Pedagogice de Stat „Ion Creangă”. Acest fapt reprezentând o onoare pentru întreaga comunitate academică. Titlul onorific i-a fost conferit pentru polifonia creației sale, contribuția în promovarea educației generațiilor tinere, a excelenței creațiilor de rezonanță internațională.
Personalitate de referință în spațiul literar și cultural național, Ion Hadârcă contribuie exponențial în promovarea valorilor educaționale, științifice și culturale. Prin această recunoaștere, Universitatea de Stat „Ion Creangă” integrează, simptomatic și definitoriu, în comunitatea sa una dintre cele mai valoroase personalități ale vieții literare culturale și științifice în postmodernitate.
Or, poetul este sensibil, ușor clasic, bântuit de marele teme dintotdeauna ale poeziei. Nu lipsită de implicare, prin critica adusă unei societăți prea puțin dispuse de a se îndrepta, poezia sa va rezista totuși, precum o Atlántida acoperită de toate apele mării, dar mereu prezentă; și aceasta pentru că, după cum afirmă poetul într-un „Sonet pascal”: „Nu-n zadar ținem umbra acestui pământ/ Noi suntem prorociți Învierii.”
Ion Hadârcă este cu un cult aparte al cuvintelor, este cel care a experimentat mult. Cel care a fost postmodernist. El rămâne și azi unul din avangardiștii Poeziei. Lirica lui e plină de rost și rostire. Fără creația sa, fără „Darul vorbirii”, „Cetățile albe” și „ Lut ars”, fără „Gheara de fum” și altele, literatura noastră ar fi incompletă și sărăcită.
Poezia lui a rămas aceiași: o splendidă sinteză de simțire și luciditate. Noi, datorăm mult luptătorului poet pentru poezia care a dezrobit o țară. Remarcăm la Excelența Sa o anumită eleganță, de loc ostentativă, a rostirii. Poetul nu-și caută formula, ci o găsește cu ușurință aproape întotdeauna. Atunci când sinteza este însă întoarsă, el nu-și abandonează ținuta, ci ca un adevărat arbitru al verbului, care a dobândit înțelepciunea de a ființa într-un ținut pe cât de miraculous, pe atât de ambiguu, mărginit de două imperii, unul lăuntric, altul exterior.
Despre Ion Hadârcă, cel care este conștient că talentul nu are zile de odihnă, reușindu-le pe toate, au menționat Adrian Ghicov, conferențiar universitar, doctor habilitat, Șeful Catedrei de limba și literatura română:
„Ion Hadârcă în calitate de poet, căci prima sa plachetă de versuri a văzut lumina tiparului încă în anii studenției, iar cu timpul domnia sa a devenit un țesător de cuvinte, țesând și creând opere literare emblematice, faimoase sonete care de fiecare dată te îndeamnă la lectură, meditație, respect, căutare, credință. În calitate de traducător, impresionează prin traducerile din opera poeților, aducând mai aproape de cititori creații din literatura universală. Fiind un talentat și înnăscut publicist, menține mereu ritmul la cele mai imperioase evenimente, ajungând a fi în vâltoarea manifestărilor, martor al istoriei, omul care de fiecare dată se află la locul lui, consemnând mersul lucrurilor de fiecare dată pentru cei care suntem azi și cei care vor veni după noi.”
Mariana Onceanu-Hadârcă:
„Cred că cea mai mare binecuvântare din viața aceasta este să trăiești printre oameni buni și iubitori, iar când printre acești oameni buni și iubitori ai parte de un Om cu har, un Om care face parte cu generozitate și altora din acest har este o binecuvântare supremă. Felicitări, dragul și stimatul nostru Ion Hadârcă. Și noi Vă iubim, și ne bucurăm că meritele excepționale sunt recunoscute de un important for public!”
Ionela Hadârcă:
„Emoții frumoase în familia noastră. Dlui Bunel i-a fost decernat titlul onorific Doctor Honoris Causa al Universității Pedagogice “Ion Creangă”, universitatea pe care a absolvit-o (cu brio, ca tot ce face el).
Tata mai e membru corespondent al Academiei de Științe din Moldova și membru de onoare al Academiei Române.
Felicitări, Ion Hadârcă! Ne mândrim, te iubim!”
Arcadie Covaliov, Primarul orașului Sângerei:
„Poetul Ion Hadârcă, este primul Președinte al Frontului Popular și semnatar al Declarației de Independență. Poetul chiar atunci când scrie despre el tot despre noi scrie. Suntem binecuvântați de Bunul Dumnezeu că acest sol sângereian a dat naștere unei personalități cu dar și cu har, care are misiunea să le împartă cu noi. Poetul este comoara nesfârșită a acestui Picior de plai cu nume Sângerei. Ion Hadârcă, demnitatea noastră, este împlinirea noastră…Poetul ne îndeamnă să ne păstrăm intacte valorile morale, întrucât acestea vor fi mereu la modă, pentru că reprezintă cel mai prețios tezaur apreciat oriunde în lume.”
Cristian Cainarian, Președintele raionului:
„Poet de marcă, Ion Hadârcă, este un spirit funciarmente reformator, spărgător de tipare și cutume învechite. Atât scrisul său analitic, polemic, percutant, în publicistică, elevat și chiar fermecător, în poezie – cât și în codul comportamental al omului indică starea de opoziție, nonconformismul. Dar și permanenta căutare a unor scheme netradiționale.
Acțiunile sale , de asemeni îl definesc ca pe un deschizător de drum, ca pe un promotor al schimbărilor, mereu preocupat de trasarea unor noi traiectorii și dimensiuni.”
Igor Curca, șef-adjunct al Oficiului Teritorial Bălți al Cancelariei de Stat:
„Mai presus de orice, Ion Hadârcă este poet și publicist. Surd la cântecele de sirenă ale atâtor oportunități, a ales să lupte pentru libertate și adevăr, pentru românism, pentru emanciparea acestui popor atât de amărât și nedreptățit.
Scriitorul Ion Hadârcă consideră că rolul intelectualilor este unul foarte important în crearea unei opinii sănătoase în societate, iar scriitorii primii au denunțat războiul din Ucraina: „Uniunea Scriitorilor a fost prima care a luat atitudine, a formulat o Declarație la elaborarea căreia a participat și umila mea persoană. Am participat la o acțiune de protest în fața Ambasadei Ruse. Sunt frecvente comentariile, publicistica colegului nostru mai tânăr, Dumitru Crudu. Chiar a venit cu o idee la Teatrul Național ”Mihai Eminescu” cu un spectacol poetic ”Requiem pentru Bucea”, pentru această tragedie enormă din zona regiunii Kiev, cu un recital și cu traduceri din poezia ucraineană.”
Ion Hadârcă mereu se regăsește la Sângerei și sperăm prin dor de baștina sa, să se regăsească și prin acest mesaj pe care îl purtăm în suflet mereu. Suntem siguri că poetul simte că îl iubim, că îl cinstim, onorăm, și prin cuvântul Dumnealui respirăm și trăim. Nu doar noi, ci un neam românesc. Or, poetul ne alimentează, ne povățuiește și deschide căi spre idealurile eterne. Își duce anii cu credință în aceste adevăruri. Versurile și scrierile poetului ne sunt leac de vindecare, izvor de inspirație și de înălțare sufletească. Prin ele am învățat a iubi vatra părintească, graiul, neamul. Prin ele răzbim în timp și ne apărăm interesul National. Pentru toate câte le-a făurit, pentru că și-a vărsat lumina talentului scriitoricesc pentru noi, cititorii, sorcova luminii recunoștinței în brațe i-o punem, în sufletul poetului o plantăm.
Îi dorim poetului nostru iubit Ion Hadârcă, să se mențină cât mai mult în formula fizică și spirituală în care l-a instalat Atotputernicul, ne rugăm să-i sporească doza de viață și felia de iluzie a scrisului. Să ne fie sănătos spre a- și împlini proiectele familiale, culturale și politice și să ne bucure cu noi creații.