Podoliak, despre partidele finanțate de Kremlin: „Duc în cele din urmă la...

Podoliak, despre partidele finanțate de Kremlin: „Duc în cele din urmă la războaie fierbinți. Inclusiv în cazul Moldovei”

7
DISTRIBUIȚI
 
Acțiunile forțelor pro-ruse, scopul cărora ar fi destabilizarea situației sociale și politice din R. Moldova, ar putea avea consecințe grave – „războaie fierbinți”. O spune consilierul Președinției de la Kiev, care este de părere că R. Moldova ar trebui să depună mai mult efort pentru a opri finanțările ilegale de la Kremlin. Declarațiile au fost făcute de către Mihailo Podoliak, în cadrul emisiunii „Новая неделя” de la TV8.

„Partidele pro-ruse nepedepsite duc în cele din urmă la războaie fierbinți, pe care le vedem astăzi în Ucraina. Vreau ca oamenii din Moldova să nu uite asta. Nu se întâmplă ca într-un loc să funcționeze ca în Ucraina, iar în alt loc să funcționeze altfel. În orice caz, acest lucru va duce la tragedie, inclusiv în cazul Moldovei. Anume partidele pro-ruse care își permit să facă congrese la Moscova. Eu nu mă implic în politica internă, ci doar spun ceea ce se vede dintr-o parte”, a declarat Podoliak.

Mihailo Podoliak mai spune că autoritățile de la Chișinău ar trebui să se concentreze mai mult pe combaterea eforturilor Moscovei, care folosește unele formațiuni politice, pentru a destabiliza situația pe intern.

„Dacă nu oprim finanțarea din Rusia, dacă nu oprim munca organizațiilor, dacă le permitem unor sau altor partide să se înregistreze și anumitor oligarhi care au fugit și locuiesc la Moscova să continue să-și finanțeze partidele, încă și demonstrativ, dacă nu lucrăm la bunurile lor, sigur că asta va arăta așa cum arată acum. Dar cred că Moldova este bine obișnuită cu războiul din Ucraina și înțelege ce este pro-rusismul în realitate” accentuează acesta.

Pe de altă parte, consilierul șefului biroului președintelui Ucrainei este convins că în ciuda eforturilor masive, forțele pro-ruse nu vor putea câștiga alegerile din toamnă.

„Eu nu cred că este posibil un scenariu negativ în Moldova. Moldova este extrem de aproape de valorile europene, extrem de aproape de valorile împărtășite de Ucraina și țările vecine, România. Nu văd nicio opțiune ca partidele pro-ruse să preia controlul asupra Moldovei”.