La 25 iulie, curent în preajma Primăriei orașului Sângerei era aglomerație, așa cum se întâmplă de câteva ori pe an atunci când se organizează încorporarea tinerilor în armată. Familii întregi au venit să-și petreacă la sfânta datorie feciorii dragi. Pe chipurile recruților se citea semne de mândrie și optimism, obligație și bărbăție.
Planul de încorporare a tinerilor în Forţele Armate pe prima jumătate a anului curent a fost îndeplinit în totalitate. În această perioadă din raionul nostru au fost recrutaţi 30 de tineri, care își vor desfășura activitatea militară la Brigada nr.1 de Infanterie Motorizată „Moldova” din Bălți. Șeful Secției Administrativ-Militare, locotenent colonelul Matei SAVCA a apreciat că acest lucru s-a reușit și datorită administraţiei publice locale, care a avut o atitudine conştiincioasă faţă de îndeplinirea sarcinii de încorporare. De asemenea, SAVCA a mai adăugat că: „orice cetățean este obligat, conform legii să îndeplinească serviciul militar. Majoritatea tinerilor merg benevol la armată, dar nu lipsesc și cazuri când tinerii se eschivează de la serviciul militar.” Referindu-se la starea sănătăţii recruţilor, locotenent colonelul a declarat că indicii sunt la nivelul anilor precedenți, majoritatea dintre recruți au fost apreciaţi apţi pentru îndeplinirea serviciului respectiv.
Recruții au primit cuvinte de felicitare și de încurajare din partea vicepreședintelui raionului Mihail BÎRSAN, care le-a urat viitorilor soldați multă răbdare, perseverență și demnitate pentru a-și face cu onoare datoria față de țară. Peste un an de zile să revină acasă adevărați bărbați care vor fi gata în orice clipă să apere Republica Moldova.
Datele arată că majoritatea celor încorporaţi provin din mediul rural, din satele Bilicenii-Vechi, Sângereii-Noi, Dobrogea- Veche, Drăgănești, dar și din or. Biruința, or Sângerei.
Tinerii s-au arătat destul de entuziasmați și dorinici de a face școala maturității, mai puțin zâmbet însă se arăta pe fața părinților. „Fiul meu singur a luat inițiativa de e deveni soldat. Acesta este un vis al său de când era copil. Sper să fie într-un ceas bun, mai ales că evenimentul de azi, coincide cu o altă sărbătoare, ziua lui de naștere. Sperăm armata să-i ofere ceea de ce are nevoie un tânar la 18 ani: curaj, bărbăție, demnitate.” a spus Natalia HADÎRCA, mama recrutului.
Încorporarea tinerilor în Forțele Armate se desfăşoară de două ori pe an: primăvara în lunile aprilie – iulie şi toamna în octombrie – ianuarie, durata serviciului militar obligatoriu în Republica Moldova fiind de 12 luni. Conform legislației în vigoare recruții au dreptul legal în a cincea lună de serviciu militar în termen să rămână în serviciul militar prin contract în oricare din unitățile militare ale Ministerului Apărării sau a Ministerului Afacerilor Interne, iar mai apoi își pot continua studiile la Institutul Militar.