DISTRIBUIȚI

   Îmbătrânirea populației este un proces cu desfășuare destul de rapidă. Acest fenomen se manifestă și în raionul nostru, unde segmentul de populație în vârstă a crescut considerabil în ultimul timp. Numărul persoanelor care primesc plăți sociale este de 18 326, a celor care au ajuns la odihna binemeritată este de peste 12000. Pensia medie lunară constituind 1240,39 de lei.
Creșterea numărului persoanelor în vârstă se datorează nivelului de trai, reducerii natalității, declinului fertilității și emigrării tinerilor. Această creștere creează și va crea probleme de ordin social, juridic, educațional, administrativ mai ales medical și economic.

Vine o vreme când cei care ne-au dat viață, fiind osteniți și bolnavi, au nevoie ca niciodată de atenția și afecțiunea copiilor, rod al iubirii și grijii infinite care le-au purtat-o. În asemenea momente ce-i apropiați trebuie să fie alături de cei dragi, să le ocrotească zilele împuținate și triste. Ajunși în toamnă alții în iarna vieții lor, obosiți de ritmul nebun, vlăguiți de puteri, când își măsoară vârsta în riduri, sufletul lor este încă plin de tinerețe și dragoste. Acum mai mult ca oricând ei doresc să le fim alături.
Optimiștii susțin că orice vârstă este frumoasă. O fi, mai ales când ești tânăr, sănătos și fără prea multe probleme de ordin material etc. Însă când te apropii de toamna vieții, copii au devenit independenți, cu mare pompă și cuvinte frumoase ești petrecut la odihna binemeritată, când te trezești diminețile și înțelegi că ești liber să faci ce vrei, dispui de timp cum dorești – anume atunci te pomenești că n-ai nevoie de libertatea asta, nu vrei să te odihnești atâta, e prea multă libertate în jurul tău și e o liniște ce te apasă, pe care ai vrea s-o înlocuiești cu ceva, poate și cu aceleași griji de care ai visat să te izbăvești cândva, susține Zahar TANASIUC, din orașul Sângerei. „Timpul trece, însă lucrurile nu merg spre bine, singurătatea crește, ai impresia că toată lumea a uitat de tine, nimeni nu-ți mai cere sfatul, puțini de mai țin cont de părerea ta…

Mai departe puteți citi în ziarul numărul 35 din săptămâna aceasta