Oceanul aerian global este definit ca înveliș gazos, alcătuit din aer. De acest înveliș aerian depinde: păstrarea căldurii la suprafața pământului, reglarea luminii solare la suprafațaTerrei, protecția pământului față de ploaia de meteoriți, posibilitatea transmiterii sunetelor, a radiocomunicațiilor, efectuarea zborurilor aeriene, asigurarea condițiilor esențiale vieții, furnizarea „hranei” respirabile a tuturor viețuitoarelor, inclusiv a omului.
Una din problemele de mediu este valorificarea deșeurilor, care reprezintă un complex de acțiuni menite să reducă volumul generării reziduurilor menagere și industriale precum și utilizarea maximă în calitate de materie primă secundară. Problema deșeurilor ne afectează în măsură egală pe toți, deoarece fiecare dintre noi trebuie să contribuie la prevenirea formării deșeurilor. Arderea acestora are un impact negativ asupra mediului înconjurător al climei, cât și asupra sănătății oamenilor.
De nenumărate ori am informat cetățenii raionului, am sensibilizat factorii de decizie privind eliminarea gazelor toxice, efectul de seră apărut în ultimii ani și prejudiciile economice aduse în urma arderi deșeurilor, dar oamenii nu conștientizează acest pericol și continuă să ardă frunzele.
Organismul uman consumă 8 l de aer pe minut și respectiv 14-15 m3 în 24 de ore. Dacă e să comparăm consumul de alimente și apă în timp de 24 de ore, omul inhalează în medie 15 kg de aer, în timp ce consumul de apă nu depășește 2,5kg, iar cel de alimente 1,5kg.
Din aceste date rezultă importanța pentru sănătate a compoziției aerului atmosferic.
continuarea o puteți găsi în ziarul numărul 38 al acestei săptămâni
Anatolie MOTRUC, șeful Inspecției Ecologice de Stat Sângerei