DISTRIBUIȚI

La 26 octombrie 2019 distinsa noastră poetă, Leonida Lari ar fi împlinit 70 de ani. Cu această ocazie Cenaclul Literar Raional „ Floarea neamului ”, însuflețit de Președintele Ion Roșca s-a întrunit într-o ședință dedicată acestui eveniment. Elevii de la Gimnaziul din Bursuceni care-i poartă numele au pregătit pentru prima parte a ședinței spectacolul literar artistic „Leonida Lari-eterna chemare ”. Membrii Cenaclului literar, câte unul din fiecare instituție școlară, au prezentat creații literare, proprii dedicații poetice distinsei poete. În măsura talentului lor în mânuirea cuvântului artistic, ei au venerat-o în vers pe iubita poeta, aducându–i un omagiu. Revelația eternei chemări pentru Leonida Lari și profunzimea mesajului ei poetic l-a continuat întâlnirea cu scriitorii.

Ședința Cenaclului Literar Raional, închinată Leonidei Lari a avut loc tradițional în Liceul „Dimitrie Cantemir”. Aici cu pâine și sare a fost întâmpinată delegația scriitorilor și oamenilor de cultură din Chișinău, însoțită de Președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova ,Arcadie Suceveanu și soțul regeretatei Mihai Iorga. Alături de oașpeții din Chișinău a fost prezent și jurnalistul , publicistul, membrul Uniunii Sciitorilor Europeni din România Tadeu Nagacevschi.
Susținuți de profesoara de limba și literatura română Nina Reșetnicov și directorea gimnaziului din Bursuceni Ala Tcaci, în calitate de regizoare a spectacolului prezentat, copii au fost călători prin viața și creația poetei din ceruri,prezentă și simțită vie ,printre ei. Elevele , multe la număr, purtau betițe din tricolor, așa cum purta toată viața ei în părul frumos Leonida Lari. Mulți dintre cei care asistau, inclusiv Arcadie Suceveanu au regăsit-o printre aceste copilițe cu rândurile de poezie pe buze pe Leonida Lari, căci de la vârsta lor ea scria deja poezia și simțea că pentru acestă misiune a trimis-o Cel de Sus pe acest pământ. Toată durerea pentru Basarabia ruptă de la pieptul maicii sale, toată durerea pentru poporul umilit, toată puterea ei de luptătoare pentru trezirea conștinței naționale, cea de bărbat neâfricat de a ieși împotirva tancurilor ca să nu strivească pământul străbun și râvna de libertate a poporului său au reflectat-o copiii prin spectacolul prezentat. Dacă profesoara care i-a pregătit nu deține poate gradul didactic superior, publicul care a asistat la spectacol și l-au prescris, că-l merită pentru cătă simțire românească a trezit în sufletul fiecărui dintre cei prezenți: Și inviem cu tricolorul Între Nistru și între Prut…” a răsunat vocea Leonidei prin vocea copiilor din scenă.
Într-o zi de duminică ne-a părăsit ființa scumpă, încă foarte tânără Leonida Lari, s-a dus lângă Eminescu, Vieru, Păunescu, frații ei de cruce, de destin, de suflet, cei care i-au apreciat poezia, una nouă , total diferită de cea care se scria, cea care venea prin ochiul al treilea. Cu ea s-a înmulțit generația de poeți, care s-au opus să cânte osanale puterii, dar au luptat pentru dreptatea acestul popor, pentru dorul lui de limba română și alfabet latin, au descris lacrima Basarabilei, regretul că țara nu ni-i întreagă. Toate aceste simțiri și revolte ale doamnei revoluției pentru trezirea conștiinței naționale , Leonida Lari le-au simțit copiii prin spectacolul prezentat și au captivat publicul, membrii Cenaclului literar prezenți.
„Dă-mi ,Doamne,durerile toate
Și lasă-mă fără dor,
Dar fă un pic de dreptate
Pentru acest popor”…, a răsunat durerea autoarei prin vocile copiilor.
Printre aplauzele de recunoștință pentru acesti copii care cresc în aceeași vatră unde s-a născut și a crescut poeta, am reținut mărturisiri ale publicului:„ Am asistat și am savurat mesajul celei mai profunde lecții de patriotism, pe care ne-au adus-o pentru suflet și copii de la Bursuceni cu distinsa profesoareNina Reșetnicov și regizoarea spectacolului Ala Tcaci. Spectacolul este și rămâne a fi dovada că cei care au rămas să trăiasă pe meleagurile poetei, care păsesc pe cărărușile pe unde a copilărit poeta, și pe unde o captiva poezia, fiorul creației poetice merită să se apropie de poezia sa. Ei au învățat a o simți profund. Mai mult, gimnaziul din acest colț de rai,Bursuceni, sfințit de-a pururi dimnezeiește prin creațiea poetei, merită să-i poarte numele”, a mai precizat cu sufletul înlăcrimat de emoții Tamara Gumovschi , profesoara de limba și literatura română la Gimnaziul„Ion Vatamanu”. Ea , cât și alțe profesoare, încântate de fiorul patriotic al spectacolului, au exprimat recunoștințe lui Ion Roșca, ceatorului acestui proiect- Cenaclul Raional „ Floarea neamului” și pentru susținerea și ideile inedite de a aduce un omagiu Leonidei Lari la 70 de ani de la naștere atât de înălțător, poetic , profund, pentru marea luptătoare pentru drepturile acestui multpătimit popor.”
Această atmosferă a suflului poetic și partiotic ,Leonida Lari, viu în inimile celor de la Bursuceni, au continuat să o mențină membrii Cenaclului care au prezentat creațiile proprii, dedicate poetei. În această parte a sedinței cu fiorul eternei chemări pentru Leonida lari omagiată , a surprins pe toți tânăra poetă, profesoara de limba și literatura română de la Gimnaziul „Dumitru Matcovschi” din Cotiujenii Mici ,Rodica Budeanu. Ea mai este premianta ( premiul I) Festivalului Național de Poezie„ Leonida Lari”