DISTRIBUIȚI
În poză: pe scena festivalului

Decenii la rând muzica patriotică naţională a fost retrasă intenţionat din viaţa noastră, ascunsă după uşi ferecate cu zăvoare şi lacăte, pentru a ne face să uităm cine suntem.
Pentru mai multe generaţii, cântecul patriotic naţional nu înseamnă aproape nimic, dar Bunul Dumnezeu a avut mereu grijă de neamul nostru şi ne-a oferit şansa de a recupera şi de a completa spiritualitatea noastră şi la acest capitol. Domnul are aleşii săi pentru a îndeplini anumite misiuni, porunci. De data aceasta alesul lui a fost şi rămâine a fi profesorul de istorie de la Liceul „Olimp” din oraşul Sângerei, Petru DUBENCO.
El a deschis acea uşă după care se află tezaurul spiritual patriotic, pentru a scoate la lumină file de aur. A reuşit acest lucru prin lansarea Festivalului-Concurs „Cântecele care ne-au însoţit istoria”. Profesorul a croit drum larg cântecului patriotic. Zilele trecute am participat la acest festival. Instituţia a devenit un stup enorm: drapele, panglici tricolore, tineri şi tinere care pot concura cu Făt–Frumos şi cu Ileana Cozânzeana, ce au dat sălii de spectacol un aspect de neuitat. Cântecele care au răsunat pe scenă păreau un ecou al istorie, ecou venit de la bunii şi străbunii noştri, care le-au dat viaţă acestor cântece, au luptat, au îndurat, au visat.
Participanţii s-au apropiat în măsura în care au putut de cântecul patriotic. Este o reuşită, o izbândă aşteptată de mulţi ani.
Petru DUBENCO a deschis calea spre acest compartiment al spiritualităţii noastre şi este meritul lui incontestabil. Ce facem mai departe? După această explozie de emoţii, de bucurie, de satisfacţie, e necesar să vină şi speranţa, ca această iniţiativă să devină LEGE: pentru toate instituţiile de învăţământ. Să ne apropiem de această comoară gospodăreşte, cu drag şi cu respect. Patriotismul nu e prea mult niciodată. El trebuie crescut, promovat, şi va rodi Demintate, Verticalitate, Mândrie de Neam. Profesorul de istorie, Petru DUBENCO rămâine a fi prima rândunică, dar cu o rândunică nu faci primăvara. Rămâine să-i mulţumim, să-l felicităm şi să-i urmăm exemplul. Bravo, domnule profesor şi inegalabil patriot al acestui neam!
Cu deosebit respect către organizatorii şi participanţii la acest festival,
Mihai UNGUREANU, compozitor şi educator muzical, oraşul Sângerei