Ziua Mondială a Diabetului e marcată în fiecare an la 14 noiembrie, la iniţiativa Federaţiei Internaţionale de Diabet (FID) și cu susținerea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Tot din această zi în țara noastră populaţia va fi sensibilizată despre problemele diabetului în contexul “Familia şi Diabetul”.
Lumea se confruntă cu o epidemie fără precedent numită diabetul zaharat. În Republica Moldova, în anul 2017 existau 104 749 persoane cu diabet zaharat față de 96 651 în 2016,(copii în a.2017- 428, respectiv în a.2016 – 397). În raionul nostru în anul 2017 la evidenţă cu această boală erau 2554 persoane, iar la 9 luni ale anului 2018 sunt deja la evidenţa 2574 persoane, dintre ele 13 sunt copii.
Cele mai multe cazuri sunt de diabetul de tip 2, care în mare măsură este prevenibil prin activitatea fizică regulată, o dietă sănătoasă și echilibrată și promovarea unui mediu sănătos de viață. O persoană din două, care suferă în prezent de diabet zaharat de tip 2, este nediagnosticată. Diagnosticul precoce și tratamentul sunt esențiale pentru a preveni complicațiile bolii și a obține rezultate în menținerea sănătății. Toate familiile pot fi potențial afectate de diabet și astfel conștientizarea semnelor, simptomelor și factorilor de risc este vitală pentru a ajuta la depistarea precoce. Diabetul poate fi costisitor pentru individ și pentru familie. În multe țări, costul injectării cu insulină și monitorizarea zilnică pot consuma jumătate din venitul mediu disponibil al unei familii și astfel accesibilitatea la medicamentele esențiale pentru diabet devine problematică. Mai puțin de 1 din 4 membri ai familiei au acces la programe de educație pentru boala respectivă. Sprijinul familial în tratamentul diabetului zaharat s-a dovedit a avea un efect substanțial în îmbunătățirea rezultatelor de sănătate pentru persoanele bolnave. Prin urmare, este important, ca educația și sprijinul să fie accesibile tuturor persoanelor puse la evidență și familiilor acestora pentru a reduce impactul bolii şi pentru a îmbunătăți calitatea vieții. Îngrijirea diabetului implică și familia, deaceea aș sublinia că medicamentele esențiale pentru diabet și instruirea pentru îngrijirea în diabet sunt accesibile şi gratuite la medicul de familie pentru fiecare pacient.
Cu participarea voluntarilor de la CSPT „Viitorul” cu suportul AMSA, F.farmaceutice „Berlin –Chemie”, comp. „Becor” glicemia se va examina gratuit pe 14,15,16 noiembrie 2018 după ora 16:30, în incinta magazinelor „Hermes”, “Linella”, farmaciile din teritorii şi la toate Centrele de Sănătate.
Ludmila GALAGAN, medic endocrinolog SR, secţia Asistență Medicală Specializată de Ambulator