Pahomie JUGĂNARU: „Faceți milostenie și iubiți-l pe Dumnezeu”

Pahomie JUGĂNARU: „Faceți milostenie și iubiți-l pe Dumnezeu”

885
DISTRIBUIȚI

Interviu cu Arhimandritul Pahomie, starețul Mănăstirii „Sfinților Apostoli Petru și Pavel” din Bocancea.

– Preacucernice părinte Pahomie, cu ce probleme vin enoriașii astăzi în locașul Domnului?
„Eu cred că cu numai astăzi, ci în toate timpurile, creștinii se apropie de locașul Domnului, mai întâi de toate pentru a-și arăta dragostea și credința față de Bunul Dumnezeu. Vin să se roage pentru durerile sufletești și trupești, pentru că sufletul ca și trupul are nevoie de hrană, iar hrana spirituală nu este altceva decât rugăciunea și mai știm cu toții că fără biserică și slujitorii ei nu este mântuire, deoarece numai acolo avem posibilitatea de a ne mărturisi și a ne împărtăși cu trupul și sângele Mântuitorului Hristos. Iar preotul are dar să ierte și să dezlege păcatele creștinilor. „De câte ori vei cădea, scoală-te și te vei mântui”- spune Mântuitorul său: „Mare bucurie se face în ceruri pentru un păcătos care se pocăiește.”

– A crescut numărul celor care vin să se mărturisească, să se împărtășească?
„Da, față de anii precedenți a crescut. Creștinii vin mai mulți și e un lucru îmbucurător. Am remarcat că în ultimii ani vin foarte mulți tineri, care cu credință se apropie de Sfânta Împărtășanie.”
– Ce măsuri trebuie să întreprindă Biserica Ortodoxă pentru a preveni aderarea creștinilor la alte secte?
„Este foarte greu să previi aderarea creștinilor la alte „curente religioase,” deoarece credința este foarte slabă la acei creștini. Mântuitorul spune: „Va veni timpul când mulți Hristoși minciunoși vor apărea, să nu mergeți după ei. „Astăzi lumea e indusă în eroare pentru faptul că sectele au tehnici psihologice foarte slabe. Căpătând pe cineva care manifestă cât de puțină curiozitate față de cele ce spun ei, îl prelucrează psihologic încât acesta devine de nerecunoscut, spălându-i creerii, îl manipulează cum doresc fără să-l lase să judece sau să compare care este diferența dintre credința care îl dirijează și cea adevărată.”

– Ce atitudine aveți față de acei creștini, înaintași de ai noștri, care sfidând toate sau aproape toate poruncile Domnului, trăiesc ca în sânul lui Avram?
„Atitudinea bisericii a fost totdeauna la fel față de toți creștinii și cei mai buni și cei mai răi, însă cei care trăiesc ca în sânul lui Avram sunt uitați de Dumnezeu și ar trebui ei singuri să-și dea seama, cât mai au posibilitate, că nu sunt certați de Domnul, să nu uităm că Dumnezeu primește și pe cel din ceasul întâi și, pe cei din al 11-lea ceas la fel.”

– Părinte, ce îndemn ați adresa turmei Dumneavoastră și tuturor creștinilor?
„Aș dori să-i îndemn pe toți creștinii, să nu uite de credință și să deschidă ochii bine, că vin timpuri foarte grele, pentru că viața omului e ca o floare, acum răsare, crește repede, înflorește, se usucă și cade. Mântuitorul spune: „privegheați căci nu știți ziua și ceasul morții voastre”, „Să respecte poruncile Duhovnicului, să ierte unul altuia, să facă milostenie și să iubească pe Dumnezeu, să-i cinstească pe părinți”.