Orologiul Marii Uniri acasă la Pan Halippa

Orologiul Marii Uniri acasă la Pan Halippa

59
DISTRIBUIȚI

În ajun de Centenar, orologiul dimineții i-a chemat pe elevii și profesorii de la ,,Pan Halippa” pentru a sărbători Marea Unire – cea mai importantă victorie a neamului românesc din perioada modernă. S-au adunat în fața unei pagini de istorie. Să-și spună unul altuia că s-au împlinit 100 de ani din ziua în care, la Alba Iulia, pe data de 1 decembrie 1918, Marea Adunare Națională a făcut posibilă ,,unitatea națională a tuturor românilor”.

O sută de ani ca apele unui rău plin lacrimi, cu sute de dureri înăbușite, cu sute de rugi înalțate spre cer către Dumnezeu. Acea zi sfântă a întors apele răului la matca firească a curgerii sale. Emoții de neuitat au trăi elevii, simțindu-se urmașii demni ai lui Pantelimon Halippa, unul din arhitecții actului de la 27 martie 1918.
Dintr-un nestăvilit îndemn al inimii, izvorât din dragostea de neam și țară, această sărbătoare a devenit un imperativ al zilei de mâine.
Elevii de aici, convinși de idealul lor, au spus în unison: ,,Basarabia e România!”, ,,Suntem români și punctum!”, ,,Trăiască, trăiască/Trăiască și-nflorească/, Moldova, Ardealul și Țara Româneasă!” Adunați la un loc, asemeni dacilor din vechile cetăți, în jurul făcliei de spirit românesc, au rostit cuvinte memorabile, ce păreau țesute cu fire de tricolor în pânza de ie a graiului strămoșesc, iar cântecele fredonate – litanii în care se îngemăna clipa cu eternitatea.
Imnul ,,Deșteaptă-te, române!” a fost urmat de imnul liceului, care este rodul creației unuia dintre absolvenții acestuia. Și cum să nu-ți vibreze inima când acesta glăsuiește temerar: ,,Nemuritor ne este neamul/În fața timpului astral/Și Pan Halippa-i idealul/Spre nimbul cel spiritual./ Ca Phönix viu ai renăscut, / Topind cenușa cea din vatră,/ Halippa e al nostru scut, / Cenușa dăltuită-n piatră”.
În pauzele dintre ore, elevii se grăbeau spre holul de la intrare. Difuzorul intona cunoscutul cântec pe versurile lui Vasile Alecsandri: ,,Hai să dăm mână cu mănă cei cu inima română!”. Sau poate glasul vechii citadele de la Alba Iulia le grăbea pasul… Până una alta, ei
s-au prins, de la mic la mare, în Marea Horă a Unirii , cu pași cadentați, în dangătul orologiului întregirii neamului românesc.
Ana Podlisnic, profesoară de limba și lit. română, LT,,Pantelimon Halippa”