Propunerea președintei țării de a organiza în aceeași zi ambele evenimente a stârnit variate opinii în societate. Aflând din sursele mass media, după cum ne-au spus, că în lunile octombrie – noiembrie vor fi rugați să participe la scrutin, mulți au strigat în gura mare și mai strigă că nu permite acest lucru Constituția țării și Codul Electoral.
În ce măsură această decizie este bună, organizarea referendumului pentru integrare în UE concomitent cu alegerea președintelui țării? La această întrebare am solicitat răspuns mai multor cetățeni, indiferent de opțiunea politică, de vârstă, de etnie.
Ludmila Brașovschi , antreprenoare, or. Sângerei: „ Eu și cei din anturajul meu susținem întru totul această decizie. Este gândită și propusă spre implementare cu cap. Voi merge și voi vota cu ambele mâini: și pentru referendum și pentru președintă. Exclud orice altă variantă. Pentru a fi integrați și a beneficia de aceasta urmează să-i acordăm vot de încredere pentru un nou mandat președintei Maia Sandu. Grație ei am ajuns să fim acceptați în familia europeană. Grație ei fiecare cancelarie din Europa a deschis ușile pentru Moldova. Ea este norocul cel mare al Moldovei . Adică și a noastră ca cetățeni. Ea are nevoie să fie în continuare președintă de țară, ca să ne conducă pe acest drum. Optez și voi spune „da” prin participarea la referendum de integrare a țării noastre pentru că aceasta este unica cale de a ne salva țara, poporul, de a o moderniza, de a scăpa de pericolele de securitate, de a îmbunătăți viața și a dezvolta în continuare democratizarea țării.
Nu neg faptul că sunt și multe probleme, pe care cu duiumul mulți le pun pe capul Maei Sandu, învinuind-o de toate relele. Nu este adevărat. Ea a reușit cum nimeni alt președinte nu a reușit vreo dată. Aceasta în condițiile unei țări parlamentare, nu unei țări prezidențiale, unde președintele nu e doar simbol.”
Gheorghe Chetrari, ex-primar al comunei Bălășești, agronom: „Nu sunt de acord cu organizarea referendumului pentru integrarea în Uniunea Europeană, odată cu alegerea președintelui R. Moldova. Nu zic, este bine să fie întrebat poporul de voiește aderarea R. Moldova la UE, de voiește Unirea cu România, privind limba vorbită pe teritoriul țării, alte chestiuni de interes național. Referendumul este necesar dar nu odată cu desfășurarea scrutinul electoral de alegere a președintelui țării. Sunt lucruri diferite, ce cer organizare diferită. Nu sunt de acord cu modificările propuse, cerute de dragul referendumului. Președinta Maia Sandu a dat jurământul cu mâna și inima pe Constituție. De ce nu respectă, își permite să umble la Constituție, de câte ori îi convine, uită că a jurat că o va respecta. Acest joc de-a democrația nu își permite o altă țară, nici chiar America, care de peste 200 de ani cinstește aceeași Constituție. La noi una – două își permit a face schimbări, a interveni în Constituție, în Codul electoral, cum este în cazul referendumului, prevăzut a fi organizat în toamna acestui an.
Și încă ceva. E bine în Europa, în care tindem să ne integrăm. Am fecior care muncește și trăiește în Anglia. Trai frumos, recunosc și atât. Acolo e totul rece, distant. Om cu om acolo nu ai cum. Ești privit de parcă ai fi un dulap, rece, distant, cu zâmbet desenat pe față, nicidecum din inimă venit. Așa că tot mai bine este la noi, acasă. Vreau să spun fiecărui, noi nu trăim rău, noi trăim greu. Acesta, Greul vine de la invidie, ură unul față de altul, de la lipsa toleranței, de la violență, fie ea verbală , emoțională. Nu ne suferim unii pe alții. Răscolim răul ce a fost, turnăm în capul omului, în loc să-i tratăm cu o iertare. A greși e omenește, dacă e vorba de o greșeală. Mult greu vine și de la conceptul asupra politicii. Unii o acceptă pe Maia Sandu, altul – frate, soră din aceiași familie îl acceptă pe Șor. Și ura crește în popor, inclusiv la fiecare masă de sărbătoare. Din cauza politicii Nu se vede frate cu frate, e potop între membrii aceleași mahalale. Nu e bine, deloc nu e bine. Până n-o să trăsnească ceva tare de tot e și grav, nu o să ajungem la o normalitate, nici cu războiul din Ucraina, nici la relațiile între oameni, state. Să țineți minte ce Vă spun.”
Eudochia Cucu, farmacistă: Până la referendum mai sunt luni de zile. Avem timp să ne gândim ,ce vom face și cum vom proceda. Vă pot spune de practica veche, în peste 60 de ani de viață nu am lipsit nici de la un scrutin electoral sau eveniment ca referendumul când poporul a fost întrebat: cum e de făcut?
Ca mamă cu copii și nepoți lângă ea, ași zice ca acela: “tot mai bine a fost înainte”. Să fie Europa largă pentru noi oricând, dar eu fericită mă simt că am copii lângă mine. Că eu și ei muncim în țara noastră, pentru noi. Pace să fie, că pe celelalte le avem și sunt îndeajuns”.
Vasile Moldovanu , director: de etnie sunt ucrainean, dar fiindcă toată viața muncesc și trăiesc în Moldova, îmi bat capul în primul rând cum merg lucrurile în țara noastră, în satul unde trăiesc, în întreprinderea unde muncesc și o gestionez. În toate țările se organizează referendumuri, când este de principiu să întrebe poporul pe o problemă majoră , pentru că acesta este suveranul. Dar nu-mi convine că se comit multe greșeli, cum modificarea des a Constituției. Nu concep așa ceva. Exemplu pentru noi și tendința că construim o democrație adevărată, veritabilă să fie ca în SUA. Cei, ai noștri de la conducere au mai bună practică în ale democrației decât americanii. Acest popor a permis în 200 de ani de la adoptarea Constituției lor, schimbări în trei articole din Constituție. Ai noștri ce fărădelegi își permit, de ce sfidează Constituția? Aceasta-i biblia sfântă a unei națiuni, țări, popor. Nu se poate. Din mai multe puncte de vedere sunt dezamăgit, acesta fiind unul dintre cele ce îmi provoacă neîncredere .”