Ostașii căzuți pe câmpul de luptă în războiul din Afganistan au fost comemorați la Complexul memorial „Pietate” din orașul Sângerei. Mitingul a fost organizat cu prilejul împlinirii a 31 de ani de la retragerea contingentului limitat al trupelor armate din Afganistan.
La eveniment s-au adunat pentru a aduce omagiu și cinstire jertfelor războiului camarazi de arme, veterani, participanți ai războiului din Afganistan, administrația raionului, primari ai comunelor, funcționari publici, angajați ai Inspectoratului raional de Poliție, reprezentanți ai serviciilor desconcentrate și descentralizate, ai Secției de Cultură etc.
Evenimentul a fost regizat și prezentat de soții Valeriu și Anastasia Rusu, moderat de primarul de Sângerei, Arcadie Covaliov, care a spus că ziua de 15 februarie este un prilej pentru a ne închina celor care au mers neînfricați la război. „Multe familii din orașul și raionul Sângerei, au trăit clipe de frică, durere, disperare, speranță pentru viața feciorilor săi. Cu prețul vieții bravii tineri au plecat la război, 13 dintre ei au căzut răpuși de gloanțe și au devenit eroi.Războiul din Afganistan a adus lacrimi și multă durere în inimile celor care-i așteptau acasă.Fie ca această zi să rămână în istoria neamului, or, războiul din Afganistan a devenit cu adevărat istorie, dar a lăsat o urmă adâncă și dureroasă în inima poporului nostru. Să ne rugăm împreună pentru pace, libertate și înțelepciune în Republica Moldova.”
Un mesaj de o profundă emotivitate a rostit în cadrul mitingului de comemorare, președintele raionului, Grigore Corcodel: „Cu o deosebită plăcere stau în fața Dumneavoastră și Vă exprim toată gratitudinea mea, mă închin cu pietate în fața participanților la războiul din Afganistan, pentru faptul că atunci când ați fost chemați la război, nu ați ezitat mergând fără a ști unde… Ajunși pe câmpurile afgane, v-ați impus dând dovadă de bărbăție, curaj și rezistență în timpul luptelor, fapt pentru care Vă port tot respectul și Vă exprim recunoștința întregului raion. Curajul Dvs. este nemăsurat.Ați revenit acasă, dar continuați să luptați cu nedreptățile, sunteți neglijați ani de zile de autorități. Vă tot spun că s-au întors cu fața spre Dumneavoastră, Vă hrănesc cu promisiuni deșarte, că o să Vă majoreze indemnizațiile mizere de tot: 100-300-500 de lei. Mare sacrificiu mai fac autoritățile. E rușinos și dureros.
Vă aduc sincere mulțumiri pentru bărbăție, sângele vărsat pe un pământ străin, eforturile de care dați dovadă la locurile Dvs. de muncă și pentru viața demnă ce o duceți astăzi.”
Dumitru Scoropat,președintele Uniunii veteranilor războiului din Afganistan: „Prin urgia războiului din Afganistan au trecut peste zece mii de cetățeni moldoveni, 301 au căzut în lupte. Din raionul nostru au mers la război peste 350 de tineri, dintre care 13 au căzut pe câmpul afgan. Deși au trecut 31 de ani, amintirea confraților din Afganistan persistă și în conștiința generațiilor actuale. În memoria celor căzuți, care au demonstrat sacrificiu, curaj și stoicism, suntem datori să evităm orice formă de discriminare, ură, intoleranță, deoarece nimic nu poate fi mai presus decât pacea și libertatea.”
În semn de recunoștință și apreciere pentru participare activă în acțiunile de educare a tinerei generații au fost decernați cu Diploma de gratitudine 14 participanți ai războiului din Afganistan: Nicolae Vizir, Tudor Bajura, Vasile Palii, Vitislav Stanciuc, Mihai Ciubuc, Vasile Gurușciuc, Vasile Smântână, Constantin Caimacan, Alexei Pasat, Efim Arcea, Ion Friuc, Ion Popescu, Gheorghe Cernogal, Dumitru Scoropat.
Mitingul de comemorare s-a încheiat cu depuneri de flori la Complexul memorial „Pietate”. Acțiuni de comemorare au fost organizate și în alte localități ale raionului.