DISTRIBUIȚI

La 72 de ani de la cel de-al doilea val de deportări staliniste, la Casa de Cultură „ Nicolae Iorga” din orașul Sângerei, s-a jucat pentru a doua oară în scenă spectacolul „Dosarele Siberiei- Cifrele au suflet” regizat de Petru și Maricica Hadârcă. S-a dovedit a fi neâncăpătoare pentru doritorii de a viziona în scenă spectacolul ce redă o problemă care încă doare și este resimțită de mulți oameni.

Maria Țurcanu

În urmă cu 72 de ani, în noaptea de 5 spre 6 iulie, peste 35 mii de basarabeni au fost scoși cu forța din case, și duși în vagoane pentru transportul vitelor în Siberia. A fost al doilea val de deportări din Basarabia, în urma căruia sovieticii doreau decapitarea conștiinței naționale a românilor. Foarte puțini din cei care au trecut suferințele și teroarea regimului sovietic mai sunt printre noi.

Victimele, probabil, nu mai au nevoie de nimic de la noi…

„De aceste amintiri avem nevoie pentru a înțelege și conștientiza că ura, violența și teroarea nu pot crea o lume bună cu oameni fericiți. La inițiativa și cu contribuția președintelui raionului, Grigore Corcodel în această seară vom viziona, la Sângerei, pentru a doua oară spectacolul „ Dosarele Siberiei”, dedicat celor uciși, chinuiți și umiliți în Gulag-ul sovietic. Spectacolul este realizat după memoriile Ecaterinei Chele, Margaretei Spânu- Cemârtan și ale lui Ion Moraru, foști deportați în Siberia”, spunea Valeriu Rusu, șeful Secției Cultură.


În spectacolul „ Dosarele Siberiei” inegalabilii actori ai Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, director artistic și regizor, Cetățean de Onoare al orașului Sângerei, Petru Hadârcă, sunt prezentate poveștile, ororiile prin care au trecut miile de basarabeni, printre care și cei mai gospodari oameni din raion, în ținuturile îndepărtate ale Siberiei și Kazastanului. Spectacolul care a durat puțin peste două ore, relatează cele mai răsunătoare amintiri ale celor care au fost ridicați în anii 1941 și 1949. În iunie 1941 au fost judecați și închiși în lagărele rusești intelectualii și activiștii partidelor politice, iar în anul 1949 a avut loc represiunea economică – au fost trimiși la muncă grea țăranii înstăriți.

Spectacolul are drept scop să păstreze vie în memoria.

Continuarea citiți în n.27 din 9 iulie 2021