O, LIBERTATE, SFÂNTĂ LIBERTATE! Ne-am dorit și ne dorim valori europene

O, LIBERTATE, SFÂNTĂ LIBERTATE! Ne-am dorit și ne dorim valori europene

19
DISTRIBUIȚI

Luna august e o perioadă sensibilă din punct de vedere politic.  August aglomerează date cu semnificație diferită, contradictorie, pentru istoria modernă a acestui ținut: 23 august: semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov (1939), care a condus la anexarea Basarabiei; 24 august – re-ocuparea acestui teritoriu de URSS (1944), ocupație pe care votanții stângii filoruse o numesc „eliberare”; 27 august (1991) – proclamarea independenței Republicii Moldova față de imperiul sovietic; 31 august (1989) – decretarea limbii române ca limbă de stat și adoptarea grafiei latine.

Majoritatea cetățenilor Republicii Moldova își doresc  valori democratice europene. La 27 august 1991, semnatarii Declarației de Independentă au dat dovadă de mare curaj, oferind o șansă istorică Republicii Moldova de a-și făuri viitorul de sine stătător în conformitate cu valorile și tradițiile seculare ale neamului românesc.

Cred că a fost aleasă unica și cea mai corectă cale de dezvoltare a statului, chiar dacă și astăzi ne confruntăm cu mari provocări și multe greutăți. Astfel, oricât de complicat ne-ar fi, Republicii Moldova de 33 de ani este independentă și trebuie să depunem efort maxim pentru consolidarea acestui stat în numele viitoarelor generații.

Moldova va rămâne un stat independent, un stat membru al comunității europene, un stat dezvoltat în care supremația legii, demnitatea și drepturile omului vor fi  valori supreme, un stat cu care copiii, nepoții și strănepoții noștri se vor mândri. Totuși, din moment ce aniversările se cer sărbătorite, am inițiat un  sondaj al „Ecoului nostru” la care am rugat mai mulți cititori  să răspundă la  întrebările:  – Calea de dezvoltare a  Republicii Moldova trebuie să fie una independentă?

– Ce viitor vedeți pentru Republica Moldova?

Mihail BÎRSAN, profesor:

Am fost din start, și astăzi sunt doar pentru calea independenței

Aș vrea ca cetățenii să aibă un viitor destoinic în Moldova. Totodată, Republica Moldova are posibilități de dezvoltare în cazul în care nu vom permite la 20 octombrie curent, să vină la conducerea țării tâlharii și omenii neprofesioniști, care nu au idee ce să facă atunci când ocupă un post de conducere.

Dacă e să mă refer la referendum și alegerile prezidențiale din 20 octombrie, atunci nici nu vreau să  nominalizez candidaturile înaintate, pentru că cunosc foarte  bine bazele pregătirii profesionale, morale și cetățenești ale acestor candidați. Din păcate pe mulți  din ei  nu-i prea preocupă destinul țării.”

Silvia ȚURCANU satul Chișcăreni:

Dacă” în politică și în istorie nu există. Viața cetățenilor unui stat nu este o peliculă de cinema, pe care la dorință o derulăm înainte sau înapoi. Ceea ce avem nu poate fi modificat în trecut. Putem să asigurăm doar viitorul.

Viitorul Republicii Moldova îl văd în acțiuni urgente, pe termen mediu și lung. Cea mai importantă acțiune este alegerea de către popor la 20 octombrie a cursului nostru european și a unui președinte de țară cu viziuni europene, care vor trăi zilnic și vor soluționa problemele cetățenilor. Dacă populația noastră se va deștepta și va  vota corect, atunci în Moldova vor avea loc schimbări favorabile pentru fiecare cetățean.

Cât despre viitorul nostru, calea de dezvoltare a Republicii Moldova trebuie să fie una independentă, o cale ce întărește instituțiile statului și soluționează problemele omului. Pentru aceasta trebuie utilizate posibilitățile Uniunii Europene de modernizare a țării.

Cred că,   primordial este ca cetățeanul să participe la formarea viitorului țării.”

Mihai UNGUREANU, poet, compozitor din orașul Sângerei:

„ Dacă am lua-o astăzi de la capăt, aș alege aceiași cale, cea a independenței. Ulterior, trebuie să tindem spre integrarea în Uniunea  Europeană și spre nivelul țărilor din UE. Asta să o spunem tare la 20 octombrie, când suntem chemați la urne.

Dacă e să mă refer la viitorul Republicii Moldova, cred că putem deveni o țară de succes. Este important să rămânem o țară independentă. Știm că politica este foarte importantă și plină de evenimente istorice, dar trebuie să ținem cont de faptul că principalele acțiuni sunt înfăptuite de către oameni.

Dacă e să mă refer la perspective, atunci pentru îmbunătățirea domeniului economic trebuie să analizăm bine cerințele pieței, să fie create condiții stabile pentru investitorii străini.”

Valentina OSOIANU, profesoară, satul Cubolta:

„În lume sunt peste două mii de etnii și naționalități. Însă state mai puține, de aceasta trebuie să prețuim faptul că avem casa noastră – Republica Moldova. Casa, care am  moștenit-o de la străbuni, iar acum trebuie să o transmitem viitoarelor generații.

Moldova ca stat, are viitor, acesta este construit zilnic de către noi. Astfel, cum vom munci pentru acest viitor, așa v a fi el mâine. Personal văd Republica Moldova in viitor o țară independentă, reîntregită și cu cetățenii ei veniți acasă. Problemele economice le vom rezolva, dar toți împreună, într-o echipă formată de peste patru milioane de coechipieri care au un singur scop și o singură cauză.”

Constantin BOGDAN, profesor, satul Heciul Vechi:

„După declararea Independenții Moldova, se pare că, a devenit mai liberă. Moldova este un stat independent și suveran, cu o democrație pe care trebuie să o dezvoltăm, având la bază valorile europene.

Viitorul Republicii Moldova, indiscutabil, este alături de țările din Uniunea Europeană. Nu avem nimic cu sclavii, frații noști sunt-România, Franța, Italia, Spania, Germania etc.) ei sunt acolo și ne așteaptă. Republica Moldova va rămâne un stat independent, un stat membru al comunității europene, un stat dezvoltat în care supremația legii, demnitatea și drepturile omului vor fi valori supreme. Viitorul Moldovei este doar în familia țărilor Uniunii Europene.”

Viorica VULPE, profesoară LT „Alexandru Agapie”, Pepeni:

„Republica Moldova are locul său în istoria contemporană și are toate posibilitățile să-și fortifice independența, să devină o țară modernă și prosperă.

Pentru a avea un viitor frumos Moldova are nevoie de elite politice și intelectuale, culte, moderne, integre, morale, are nevoie de personalități competente, responsabile și înțelepte în politică, care vor munci pentru țară.

Viitorul Moldovei este în Uniunea Europeană – o știm cu toții, înțelegem că este șansa noastră de a dezvolta țara și de a le oferi copiilor un viitor acasă lângă părinții lor.

Înseamnă ca independența Republicii Moldova să fie deplină, protejată și respectată. Înseamnă pace.

Și mai înseamnă îndeplinirea visului sutelor de mii de moldoveni care și-au spus dorința în 1991 și în 2023, în aceeași Piață a Marii Adunări Naționale, uniți de aceeași mândrie națională și legați de aceleași rădăcini.`