Noi, vom face ca tot ce este Eminescu să rămână icoana la...

Noi, vom face ca tot ce este Eminescu să rămână icoana la care veșnicia să îngenuncheze

50
DISTRIBUIȚI

La 15 iunie curent, s-au împlinit 134 de ani de la trecerea în eternitate a „poetului nepereche”, care a rămas și va rămâne în memoria semenilor prin opera sa. Pentru noi Mihai Eminescu este oglinda prin care Dumnezeu veghează poporul românesc. El nu  poate fi uitat sau pierdut, așa precum este imposibil ca ochiul să fie uitat sau lipsit de vis.

Eminescu nu a învățat numai poporul românesc să  trăiască în Limba Română. În această zi Soarele ne-a dovedit că a învățat graiul lui Eminescu. Dacă un stat este bogat prin întinderile sale imperiale, noi ne creștem haina averii având un  Luceafăr care ne face univers. Și preschimbăm cuvintele în flori de tei.

Da, este adevărat: și la comemorarea a 134 de ani de la moartea marelui nostru clasic Mihai Eminescu, am venit cu sufletele pline de dragoste pentru nemuritoarea-i operă, pentru cel care a fost, este și va fi cel mai mare poet al românilor – Eminescu.

Evident, atât  conducerea de vârf a raionului, Cancelariei de Stat, cât și a Primăriei orașului Sângerei, persoane publice și oameni simpli, elevi, profesori, n-au întârziat să se închine în fața geniului neamului românesc, să depună  flori la bustul poetului din fața liceului „Mihai Eminescu” din orașul Sângerei. Dar nu am observat nici zare de membri ai formațiunilor politice de stânga din teritoriu. Pentru că ( lucru cunoscut demult) întunericul nu rezistă în fața Luminii Eminescu.

Iar cei îndrăgostiți de versul eminescian au venit. Regizorii, moderatorii, prezentatorii, soții Valeriu și Anastasia Rusu, Secția Cultură Sângerei au prezentat un mono spectacol dedicat lui Eminescu.

Nicolae Ropot, din orașul Sângerei a declarat pentru ziarul ”Ecoul nostru”: „Evenimentul de astăzi este încă un bun prilej să vedem cum ne prezintă Eminescu în dialogul valoric european și internațional. M-am gândit cam care ar fi un apel pe care ni- l adresează Eminescu din publicistica lui și m-am oprit la îndemnurile pe care le fixa în materialele pentru sărbătoarea de la Putna, în care spunea că în unire e tăria, în noi înșine e puterea și mântuirea. Cred că trebuie să ne pătrundem de acest îndemn a lui Eminescu   și să ne convingem că unirea tuturor forțelor democratice este chezășia succesului.”

Arcadie Covaliov, primarul urbei a insistat că poetul Mihai Eminescu este, ca niciodată, actual din nou: că Grigore Vieru, Nichita Stănescu, Adrian Păunescu și toți ceilalți mari poeți români, de fiecare dată făceau referire la Eminescu: „Eminescu ne-a lăsat o operă nu doar literară, ci și civică, politică din care fiecare om care dorește să înțeleagă încotro trebuie să meargă, ce are de făcut, care-i sunt rădăcinile, citindu-l pe Eminescu își poate da seama fără nici un pic de ezitare, că citind opera poetului înțelegem ce avem de făcut în viață.”

Edilul orașului a mai subliniat că opera publicistică, încă atunci, în secolul XIX, poetul se referea la problemele care sunt actuale astăzi în relația dintre Republica Moldova, Basarabia de atunci, și alte state: „Și dacă-i să ne referim la perioada actuală, cred că ar fi în special, actuală Scrisoarea III, dar și mai actuală cred că ar fi  Doina lui Eminescu, și în special ultima strofă: „Ștefane, Măria Ta,/Tu la Putna nu mai sta,/Las-Arhimandritului/Toată grija schitului./Lasă grija Sfinților/În grija  părinților./Clopotele să le tragă/Ziua-ntreagă/ Noaptea-ntreagă./ Doar s-a-ndura Dumnezeu/Ca să-ți mântui neamul tău!/Tu te-nalță din mormânt/Să te aud din corn sunând/Și  Moldova adunând./De-i suna din corn odată/ A-i s-aduni Moldova toată./De-i suna de două ori/Îți vin codri-n ajutor./De-i suna a treia oară/Toți dușmanii o să piară/Din hotară în hotară-/Îndrăgi-i-ar ciorile/Și spânzurătorilor!”

Continuare citiți în ziarul „EN” din 23.06. 2023