DISTRIBUIȚI
În poză: discuții în timpul ședinței

   Primarii comunelor din teritoriul raionului s-au întrunit zilele trecute într-o şedinţă ordinară de lucru, unde au discutat un şir de chestiuni care vizează situaţia în fiecare localitate şi problemele ce urmează a fi soluţionate. Preşedintele raionului Vasili MARANDIUC i-a atenţionat pe cei prezenți la ședință cu privire la necesitatea respectării securităţii şi sănătăţii la locul de muncă în cadrul primăriilor a subdiviziunilor sale.

Grigore POPESCU, inspector principal al Inspecţiei Teritoriale a Muncii a informat publicul despre situaţia în primării la problema data. Potrivit inspectorului doar 9 primării dintre 16 inspectate, au reacţionat la cerinţele expuse privind respectarea legislaţiei pe acest domeniu. S-a constatat că până la moment primarii nu au emis dispoziţii prin care să întărească persoană responsabilă de securitatea muncii în fiecare subdiviziune, fie aceasta grădiniţă de copii sau altă întreprindere din teritoriu. Inspectorul s-a referit şi la necesitatea de instruire a persoanelor responsabile de securitatea şi sănătatea în muncă, prin participarea la cursuri de instruire.
Chestiunile în cauză s-au discutat în contextul accidentului de muncă cu consecinţe grave care a avut loc în luna trecută în una din gospodăriile agricole din raion.
Primarilor li s-a adus la cunoştinţă bilanţul activităţilor administrativ-militare, desfăşurată în conformitate cu legislaţia în vigoare de APL de nivelul I, în perioada 18 septembrie 2012 – 12 octombrie 2017. Matei SAVCA, şeful Secţiei Administrativ – Militare a prezentat informaţia respectivă şi a surprins edilii, prin atenţionarea că de astăzi înainte toate atribuţiile de evidenţă militară vor fi delegate primăriilor. Fiecare APL va duce răspundere pentru evidenţa militară. În acest sens el a recomandat fiecărui primar să-şi completeze lista funcţionarilor angajaţi cu încă un specialist responsabil de evidenţa militară. La rândul lor, primarii au replicat, motivând, că astfel de modificări şi asumări necesită acoperire financiară…

Mai departe puteți găsi în ziarul numărul 38 din săptămâna aceasta