DISTRIBUIȚI

Primarii comunelor şi oraşelor din raion s-au întrunit într-o şedinţă lărgită de lucru la tradiționala „Ziua primarului”, care s-a desfăşurat recent. O primă chestiune abordată în ordinea de zi a şedinţei a ţinut de implementarea procedurii de înregistrare primară provizorie în baza schemei de amplasare a bunului imobil. Banca Mondială a acceptat să investească în finalizarea lucrărilor cadastrale în Republica Moldova.
Cu aceste informaţii şi altele mai aprofundate privind implementarea procedurii de înregistrare provizorie a bunului imobiliar sau a dreptului de proprietar a informat asistenţa Valeriu GÎNJU, director adjunct pentru probleme tehnice şi dezvoltare de la Intreprinderea de Stat (ÎS) Cadastru. Alături de primari la şedinţă au fost cointeresaţi să participe inginerii cadastrali, conducătorii subdiviziunilor subordonate Consiliului raional, conducătorii serviciilor desconcentrate în teritoriu.
Reprezentantul IS Cadastru a informat primarii şi inginerii cadastrali că” întregistrarea primară masivă a bunurilor imobiliare se va produce în acele localităţi unde nu s-a făcut. Înregistrarea provizorie se face în cazul când prima dată este înregistrat dreptul de proprietar. Prin investiţiile Băncii Mondiale cetăţenii care încă nu au înregistrat imobilul se vor bucura de costuri mult mai mici pentru aceste proceduri cadastrale. De zece ori s-a diminuiat costul. Din anul 2018 începem „masiva” şi corectarea erorilor şi calitatea datelor din Cadastru. „Expertul în domeniu a oferit şi indicaţii metodologice cu privire la corectarea erorilor.
În contextul subiectelor abordate arhitectul şef al raionului, Anatol GÎSCĂ s-a referit la unele modificări ce ţin de reglementările în urbanism şi construcţie. El a atenţionat asupra construcţiilor neautorizate, problemă cu care luptă de 37 de ani de când este în această funcţie…..

Mai departe puteți citi în ziarul Ecoul nostru