28 octombrie, în incinta liceului a avut loc prima acțiune: Atelierul de formare a formatorilor, cu subiectul: Noi, democrația și procesul decizional. A fost desfășurat în 6 sesiuni și este parte componentă a proiectului: Dezvoltarea abilităților civice ale elevilor, părinților și cadrelor didactice. Acste activități sunt inițiate de „Academia Liderului Comunitar”, implementat de Centrul Contact. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer prin intermediul Programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”.
Au fost prezenți: 3 cadre didactice, un părinte și 20 elevi, care au fost instruiți pentru a deveni formatori în cadrul proiectului. Acești elevi, vor fi ghidați de profesorii Roșca Ala, Sambrițchi Zinaida – cadre didactice din Instituția Publică L.T.,,Alexandru Agapie”, s. Pepeni, r. Sângerei și Calancea Victoria, prof. de limba engleză de la I.P. Gimnaziul ,,Ion Ignatiuc”, s. Prepelița. Urmează ca pe parcursul lunii noiembrie și decembrie 2020, să desfășurăm traininguri în liceu și gimnaziile din localitățile vecine, pentru a dezvolta spiritul civic la participanți: elevi, profesori, părinți.
Sunt mândră că am astfel de elevi și colegi. Mulțumesc că ați acceptat provocarea și împreună să realizăm lucruri frumoase și să creștem cetățeni proactivi!
P.S.Un mare respect Academiei Liderului Comunitar și Centrului Contact.
Viorica Vulpe, profesoară LT„A.Agapie”
În incinta Instituției Publice Liceului Teoretic ,,Alexandru Agapie”, a avut loc Atelierul de formare a formatorilor, din cadrul proiectului: ,,Dezvoltarea spiritului civic la elevi, părinți și cadre didactice”. Aceasta acțiune s-a desfășurat in 6 sesiuni. A fost o activitate foarte interesantă și bine venită pentru noi, elevii. Am făcut cunoștința cu lucruri interesante care sunt binevenite pentru viața de elev cât și de cetățean proactiv a Republicii Moldova. Am aflat mai minuțios despre democrație și care este rolul ei intro societate democrată, ne-am familiarizat despre transparentă și ei necesitatea, comunicarea: motive, probleme, funcții, tipuri, și alte lucruri utile. Am fost ghidați de Vulpe Viorica profesoara de istorie in Liceul Teoretic ,,Alexandru Agapie”, pe parcursul întregii zile. Am lucrat în echipe câte 4 elevi, respectând regulile de protecție, reieșind din situație respectând normele sanitare de combatere a Covid-19. Am colaborat împreună, ne-am expus opinia, am împărtășit cu celelalte echipe cunoștințe, experiențe,dar și buna dispoziție.
A fost o activitate interesantă și binevenită, sper că pe viitor să putem instrui și noi alte grupuri de elevi. Instruind colegii, părinții, prietenii, vom face mai multe lucruri in folosul comunității.
Lopotenco Cristina,
Eleva clasei a IX-a A, Liceul Teoretic ,,Alexandru Agapie”, s. Pepeni
La 28 octombrie am fost invitată la un training organizat de Viorica Vulpe în incinta Liceului Teoretic „Alexandru Agapie”, tematica acestui training fiind ,,Noi, democrația și procesul decizional”. La început mă gândeam oare ce va fi, cum se va desfășura ziua de azi, dar ajungând la locul de față mi-am dat seama ca o să am parte de o zi minunată, petrecută alături de oameni minunați. Datorită acestui training am căpătat o experiență nouă, am înțeles mai bine: definiția, funcțiile, motivele comunicării, am aflat pe ce se bazează o comunicare eficientă și care sunt scopurile ei.
Buna guvernare o temă aparte și am aflat ce stă la baza unei buni guvernări, am ajuns la concluzia că sunt un cetățean pasiv și trebuie să depun mult efort pentru a deveni ceva mai bună și mai activă, fiindcă oricând este loc pentru mai bun. La acest training mi-am creat noi prieteni, am înțeles că noi, elevii avem aceleași idei, doar că diferit ne expunem și cred că e ceva normal, deoarece avem nivele diverse de inteligență, vocabular etc.
Aș vrea să-i mulțumesc mult Vioricăi Vulpe pentru invitație, pentru efortul depus în acest atelier, dar și proiect, pentru profesionalism și pentru implicarea dumneaei în dezvoltarea abilităților noastre. Totodată aș vrea să mulțumesc și doamnei Victoria Calancea-profesoară de limbă engleză, în instituția noastră, pentru susținere și încurajare, la fel sunt recunoscătoare colegiilor de grup, unde am activat pe parcursul zilei, de la Pepeni pentru colaborare. Sper mult că datorită acestui proiect să mă dezvolt că personalitate și să devin formator cât mai bun, să-mi pun bazele formării profesionale.
Baltag Ionela, elevă în clasa a IX-a B, Instituția Publică gimnaziul ,,Ion Ignatiuc”, s.Prepelița