DISTRIBUIȚI

Constantin Mâțu, managerul unul magazin de materiale de construcție din Telenești, și-a transformat propria casă în… muzeu.

Când ieşeam, împreună cu pictorul Leonid Popescu, de la Muzeul de Istorie și Etnografie din Telenești, cineva ne-a sfătuit să vizităm şi muzeul lui nea Costică de la Inești. Am rămas foarte impresionaţi!
Poarta gospodăriei, una din cele mai arătoase în acea parte a satului, era deschisă. Stăpâna, o doamnă tânără și drăguță, ne-a invitat să vizităm expozițiile și a intrat în casă să-și caute de treburi.
Am văzut la nea Costică tot ce poţi vedea într-un muzeu: zeci de aparate de radio produse de la 1955 încoace, aparate de fotografiat aproape toate funcționale, stative, masă şi scaune de epocă, mașini de cusut, fotografii, confecţii, straie, broderii și alte lucruri.
Peste un timp veni și nea Costică. De fapt, acesta se dovedi a fi un tânăr abea trecut de 30 de ani, jurist de profesie și tată a două fetițe, ocupat zi de zi la un magazin de materiale de construcție. Dar, omul se gândeşte la viitor, desigur.
”Au fost câteva fete de la un post de televiziune să facă un reportaj și l-au tot căutat prin Inești pe „nea Costică” şi muzeul lui. Atunci şi mi-am zis că muzeul se va numi „La nea Costică”, ne-a spus proprietarul.
Constantin ne-a ținut în continuare în șah, arătându-ne și o pivniță, unde pe stelaje și rafturti erau nu numai tot felul de bunătăți conservate, dar și o colecție impresionantă de sticle cu vinuri de marcă și cognacuri produse în țară și peste hotare, plus vreo 10 butoiaşe cu vinuri de casă din struguri de soiuri nobile, produse de stăpân.

Continuarea citiți în n.12 din 11 martie 2022