Moldovenii din diasporă cu pașapoartele expirate sunt îndemnați să-și perfecteze acte noi...

Moldovenii din diasporă cu pașapoartele expirate sunt îndemnați să-și perfecteze acte noi pentru a putea vota

52
DISTRIBUIȚI

Pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, în afara țării vor fi deschise 125 de secții de votare în trei circumscripții electorale uninominale. Spre deosebire de alte scrutine, la aceste alegeri moldovenii cu drept de vot din diasporă nu vor putea vota cu pașapoartele cu termen expirat, de aceea ei sunt îndemnați să-și reînnoiască actele.

La alegerile parlamentare din 2010 și 2014, dar și la alegerile prezidențiale din 2016, Comisia Electorală Centrală (CEC) adopta hotărâri, prin care permitea cetățenilor moldoveni din străinătate să voteze în baza actelor expirate. Această practică a fost menținută și confirmată prin decizia Curții Supreme de Justiție (CSJ) din 28 noiembrie 2014. În actuala campanie, însă, CEC nu a adoptat încă o asemenea hotărâre, iar Curtea Constituțională (CC) a declarat inadmisibilă o sesizare a Avocatul poporului, Mihail Cotorobai, privind constituționalitatea articolului 58 alin. (3) din Codul Electoral care se referă la actele în baza cărora cetățenii pot vota. Coaliția pentru Alegeri Libere și Corecte a solicitat CEC-ului să adopte și să publice în cel mai scurt timp o hotărâre prin care să permită cetățenilor Republicii Moldova, deținători ai actelor de identitate expirate, indiferent de locul unde aceștia vor vota, să voteze în baza actelor de identitate expirate la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, atât timp cât actul de identitate permite identificarea persoanei. Deocamdată, CEC nu a dat curs acestei solicitări.

A parcurs 4500 de km pentru a-și perfecta pașaportul ca să poată vota

Nicolae Bairactari este originar din raionul Leova, însă locuiește deja de șase ani în Statele Unite ale Americii (SUA), în apropiere de orașul Seattle. Tânărul a auzit de interdicția de a vota cu pașaportul expirat, de aceea a parcurs peste 4500 de km până la Ambasada Republicii Moldova în SUA (în orașul Washington DC) ca să-și perfecteze actul și să poată vota. El spune că distanța nu a contat, căci este conștient că votul său este important pentru țară: „Doar prin vot, ne putem decide soarta. Eu am fost prezent la toate alegerile. De fiecare dată am oferit suport logistic la secțiile de vot de aici. Le recomand tuturor moldovenilor să iasă la vot, iar cei care nu au actele valabile, să și le perfecteze pentru a putea vota”.

Diana Cazacu: „Îi rog pe toți prietenii să meargă la vot”

Diana Cazacu care locuiește de mai mulți ani în Norvegia, nu va reuși până la alegeri să-și perfecteze pașaportul expirat deoarece, spune ea, pentru a-și reînnoi actul trebuie să plece până în capitala Suediei, Stockholm, distanța fiind foarte mare. Femeia regretă că nu va putea vota, dacă știa mai înainte de interdicția de a vota cu pașaportul expirat, ar fi perfectat un nou pașaport vara trecută, când a fost în vizită la părinți în Moldova. „Am patru copii și nu pot să merg în Moldova ca să votez în baza buletinului. Sunt costuri destul de mari pentru familia mea. Îndemnul meu e ca toți cei care au posibilitatea să voteze, sa meargă la vot. Îi rog și pe toți prietenii din diasporă cu pașapoartele valabile sa meargă la vot”, spune Diana.

Buletine și secții de vot în străinătate

La alegerile prezidențiale din anul 2016, mai mulți moldoveni din diasporă nu au reușit să voteze din cauza insuficienței buletinelor de vot. Potrivit unui comunicat de presă al CEC, la alegerile din acest an, pentru secțiile de vot din străinătate vor fi tipărite și expediate circa 2 milioane de buletine de vot, atât în limba română cât și în rusă, pentru alegerile parlamentare și referendumul consultativ. Potrivit CEC, ele vor fi repartizate la secții de votare, în funcție de numărul estimativ de alegători stabilit în baza informaţiei prezentate de Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi a celei acumulate de CEC, dar nu mai mult de 5000 de buletine de vot pentru fiecare secţie de votare.

Potrivit Hotărârii cu privire la organizarea secţiilor de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare și referendumul republican consultativ din 24 februarie 2019, în acest an în diaspora vor fi deschise 125 de secții de votare.În circumscripția electorală uninominală nr. 49, la est de Republica Moldova vor fi organizate 27 de secții de vot, iar în circumscripția uninominală nr. 50 la vest de Republica Moldova – 83 de secții de vot. În circumscripția electorală uninominală nr. 51 SUA,
Canada vor fi 15 secții de vot. Lista amplasării secțiilor de vot poate fi consultată aici.

Lilia Zaharia

Articolul se publică în cadrul proiectului „Campanie de informare şi educație electorală în regiuni privind alegerile parlamentare”, implementat de Asociația Presei Independente (API) și finanțat de Programul Mass-Media al Fundației Soros-Moldova. Opiniile exprimate țin de responsabilitatea API și pot să nu coincide cu poziția Fundației.