Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a vizitat raionul Sângerei

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a vizitat raionul Sângerei

17
DISTRIBUIȚI

Vicepremierul Andrei Spînu s-a aflat săptămâna trecută într-o vizită de lucru în raionul Sângerei. Ministrul s-a întâlnit cu oamenii din orașul Sângerei, comunele Alexăndreni și Bălășești, a avut o întrevedere la Casa de Cultură „ Nicolae Iorga” cu primari și reprezentanți ai Consiliului raional, șefi ai subdiviziunilor consiliului, serviciilor desconcentrate, funcționari și cetățeni ai raionului.

 La întrevedere au discutat despre problemele și așteptările acestora, dar și despre implementarea proiectelor care să le îmbunătățească viața. Vicepremierul a subliniat că: „Guvernul depune toate eforturile pentru elaborarea propunerilor la Planul Național de Dezvoltare pentru anii 2023-2025, Planul de acțiuni al Guvernului pentru domeniul energetic, construcții și urbanism și dezvoltare regională, implementarea unui nou Program Național de rute, realizarea modificărilor la codul transporturilor cât și informarea în termeni rezonabili a autorităților locale despre aceste schimbări.”

Mai mulți primari ai comunelor au abordat probleme cu privire la Programul de Dezvoltare Locală „ Satul European”, posibilitățile de simplificare a procedurii de aplicare la proiectele investiționale, chestiuni de asigurare cu sisteme de aprovizionare cu apă, reabilitarea și asfaltarea drumurilor etc.

Însoțit de primarul de Sângerei, șeful-adjunct al  Oficiului Teritorial Bălți al Cancelariei de Stat și alți oficiali, Andrei Spînu a vizitat complexurile sportive și culturale din oraș.

Vicepremierul a menționat că Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale are deja prevăzute acțiuni concrete la problemele semnalate de localnici  și anume:

*pentru problema rutelor internaționale și neregulile pe care le fac transportatorii de pasageri, pusă în discuție de primarul celei mai îndepărtate localități de centrul raional, satul Cubolta, anul acesta vor fi operate modificări la Codul Transportului, prin care, primarilor le vor fi oferite mai multe drepturi pentru gestiunea transportului de pasageri;

*referitor la interesul de a participa în cadrul Programului Guvernamental „ Satul European”, primarii au menționat că deja pregătesc setul de documente și așteaptă lansarea următorului apel, iar 11 primării deja implementează proiecte;

*pentru problema drumurilor din localitate, drumul G50 este o prioritate pentru raion, iar drumul central al orașului Sângerei va fi reabilitat cu suportul guvernului;

*cât privește conectarea localităților la rețelele de apă și sanitație, prioritate este stația de epurare din orașul Sângerei și proiectul de extindere a apeductului Sângerei spre Cotiujeni  și Prepelița.

Ministrul Andrei Spînu  s-a deplasat la Gimnaziul „Vitalie Ceban” din satul Alexăndreni, pentru a dona o parte din cărțile adunate în cadrul campaniei „ Biblioteca de sub brad”, lansată de Guvernul  Republicii Moldova.

În discuție cu elevii și cadrele didactice, vicepremierul  i-a încurajat să rămână curioși și să citească cât mai mult, iar profesorilor le-a mulțumit pentru dedicație. Totodată, ministrul s-a referit și la necesitatea lansării unui program aparte ca școlile să poată aplica la proiecte de eficiență energetică.

În aceeași zi, vicepremierul a vizitat și comuna Bălășești, unde a luat cunoștință de terenurile de joacă pentru copii, de reabilitarea scenei de vară. „ Generațiile următoare vor avea un mediu mai bun pentru a se dezvolta. Urmează să realizăm mai multe proiecte pentru satele noastre în cadrul Programului „ Satul European”. Este rolul nostru să ajutăm primarii să implementeze proiecte, să dezvolte infrastructura localităților, astfel încât cetățenii și acești copii să aleagă să rămână acasă”, a subliniat ministrul în discuția cu copiii și părinții acestora.