DISTRIBUIȚI

Acum câteva zile la Casa de cultură din Țânțăreni a avut loc prezentarea cărții ”Sub aripi de inger”, aparținând penei lui Mihai Brădescu, originar din sat, pensionar MAI, în present om de afaceri la București, carte care povestește despre calvarul deportărilor din Basarabia de acum 72 ani.În sală au fost prezenți copii și nepoți ai deportaților, pedagogi, oaspeți de la Chișinău. După cum a relatat audienței autorul cartea este intenție concepută de el pe parcursul a mai multor ani:

”Am încheiat un proiect personal, promis de mine mamei mele, înainte de trecerea dumneaiei în lumea celor drepți. Am incercat să conservez ultimele marturii ale supravețuitorilor care au avut de suferit în urma deportărilor – valul doi , din 6 iulie 1949. Majoritatea celor care au fost deportați , inclusiv copiii lor s-au trecut din viață. În această carte am descris o mică parte din suferintele lor, marturisite chiar de ei si confirmate de documentele din arhiva sau poze din acele vremuri. În centrul povestirilor sunt eu Mihai , fiul lui Boris si Olgai Brodescu , nascut acolo in Siberia cu amintirile mele inca din frageda copilărie și mai apoi pe parcursul a mai miltor ani . Am descris cu multă sinceritate momentele triste , altele hazlii legate de copilaria si tineretea mea. Imi asum toate lucrurile facute fara a-mi părea rau de ceva. Pe parcursul anilor am descoperit ca în momentele grele sau critice ale vietii , întotdeauna am avut un înger păzitor care mă apără, ajută. Am dedicat această carte in memoria parintilor si buneilor mei”, a remarcat autorul.
”Monografia ”Sub aripi de înger” este o carte-document despre deportații români-moldoveni în Siberia, regiunea Bureato-Mongolă. Autorul descrie evenimente tragice, care au avut loc după ocuparea Basarabiei de către sovietici. Această carte este un omagiu, adus sutelor de mii de oameni care au suferit și au luptat pentru supraviețuire în Siberia nepopulată, în Siberia de gheață, în Siberia sălbatică, unde autoritățile ruse au dus și au exterminat intelectuali, oameni politici, revoluționari și țărani ruși, ucraineni, inclusiv și români din Basarabia. O jumătate de milion de oameni: copii, bărbați, femei au trecut prin genocidul organizat de puterea sovietică în Moldova de peste Prut, Bucovina și regiunea Odesa, în anii 1941-1953. Cartea Mihai Brădescu se referă la deportații din Basarabia, județul Bălți și are un volum de 448 pagini, circa 150 de fotografii și documente inedite, este bine ilustrată, redactată lingvistic și accesibilă pentru toate categoriile de cititori”, a relatat în cadrul prezentării Silvia Grosu, doctoră în istorie.

Continuarea citiți în n.20 din 6 mai 2022