Mesajul Președintelui cu prilejul celor 29 de ani de la retragerea trupelor...

Mesajul Președintelui cu prilejul celor 29 de ani de la retragerea trupelor sovietice din Afganistan

133
DISTRIBUIȚI

Stimați combatanți!
În acest an la 15 februarie vom consemna 29 de ani de la începutul retragerii trupelor sovietice din Afganistan, care au acordat ajutor militar conducerii de atunci a acestei țări. Acest război nu a fost al nostru, pentru că nu am avut nimic de obținut pentru țara noastră, dar cu prețul propriilor vieți, bravi tineri moldoveni au căzut pe cîmpul de luptă. La soluționarea acestui conflict armat, au participat 301 de luptători, originari din raionul Sângerei, care și-au îndeplinit datoria ostășească. Unii nu au mai revenit acasă, alții au rămas invalizi ca urmare a rănilor pricinuite de gloanțe.
Războiul a adus doar lacrimi și durere în inimile celor ce așteptau acasă, și din când în când câte o speranță în sufletele rudelor celor reîntorși pe plaiurile natale. Ecoul războiului afgano-sovietic va mai răsuna în aceste zile în familiile celor plecați dintre noi pe care îi vom comemora, a celor care au plătit cu viața, fiind convinși că îndeplinesc o misiune internațională nobilă. Fiindcă au fost creștini ai neamului, vom aprinde câte o lumânare pentru veșnica pomenire a celor decorați post-mortem cu Ordinul „Steaua Roșie”: curajoșii luptători Lopotenco și Rotaru din s. Pepeni, Ion Vasilcovschii din s. Bursuceni, Oleg Onceanu din s. Coșcodeni, Veaceslav Reaboi din s. Tăura Veche, Boris Nicic din s. Sl. Chișcăreni, Alexandru SteCLEAR din s. Coada Iazului, Veacesl av Popistaș și Alexandru Sanduleac din s. Sîngereii Noi, Igor Caraiman și Oleg Cuciuc din s. Cubolta. De asemenea, vom aprinde flacăra pomenirii pentru alți militanți la acțiunile de luptă din Afganistan, care au plecat din rândurile celor vii în alte operațiuni militare: Valentin Mereniuc din s. Bilicenii Vechi, Iurie Bodiu din s. Coșcodeni, Eugen Nacu din s. Drăgănești, Boris Cristal din s. Rădoaia. Până în prezent, 15 persoane dintre cei participanți la război au avut de suferit de „sindromul afgan”, din cauza căruia și-au pierdut viața. În ziua comemorării luptătorilor afganezi, vreau ca inimile familiilor îndurerate să fie umplute de liniște și să aibă puterea de a merge înainte.
Ne exprimăm toată admirația față de veteranii care au dat dovadă de curaj, bărbăție și rezistență din plin în timpul luptei din Afganistan, fapt pentru care Vă asigurăm de tot respectul și recunoștința întregii societăți. Din numele Consiliului raional, Vă doresc multă sănătate, bunăstare și frumoase realizări. În aceste vremuri și condiții dificile, Vă îndemn să trăim în pace și fraternitate, să ne menținem în continuare un popor pașnic. La fel, este de datoria noastră de a cultiva tinerilor, calități precum, curajul, patriotismul și devotamentul.
Veșnica memorie celor căzuți în război! Cinste și onoare veteranilor rămași în viață!
Cu deosebit respect, Vasili Marandiuc, Președintele raionului Sângerei